Близо 200 млн. лв. от управляваната от Министерството на регионалното

...
Близо 200 млн. лв. от управляваната от Министерството на регионалното
Коментари Харесай

Отпускат близо 200 млн. лв. за саниране на многофамилни жилища в засегнатите от енергийния преход региони

Близо 200 млн. лева от ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството Програма „ Развитие на районите “ 2021 – 2027 година ще бъдат вложени в енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания в областите, наранени от енергийния преход – Стара Загора, Перник и Кюстендил. Решението бе подкрепено на съвещание на Комитета за наблюдаване на програмата, управлявано от зам.-министъра на районното развиване и благоустройството и началник на Управляващия орган на програмата Юра Витанова. Членовете на комитета утвърдиха методологията и критериите за асортимент за подкрепяне на устойчивото енергийно възобновяване на многофамилни жилищни здания. Инициативата е от решаващо значение за понижаване на потреблението на сила и справяне с енергийната беднотия в трите въглищни района. Очаква се поканата за набиране на планови оферти да бъде оповестена до края на месец юни т.г.

Други над 110 млн. лева от програмата ще бъдат отпуснати за подкрепяне на служащите в секторите, наранени от икономическия преход, посредством стратегии за образование и преквалификация, ориентирани към повишение на адаптивността на работната мощ и вероятностите за претовареност. Планира се поканата за показване на оферти да бъде оповестена през третото тримесечие на 2024 година

София Алвеш – шеф на дирекция „ Изграждане на административен потенциал и осъществяване на стратегии II “ в Европейската комисия, посочи неотложната нужда от осъществяване на териториалните проекти за обективен преход - средствата се насочват към икономическа диверсификация, устойчиви енергийни решения, преквалификация и основаване на работни места. Тя акцентира смисъла на партньорството като крайъгълен камък на политиката на доближаване, като насърчи националните и локалните заинтригувани страни да работят дружно за реализиране на прогрес в прехода. Заинтересованите страни бяха насърчени да се възползват оптимално от всички налични запаси за реализиране на обективен преход, в това число от наличната техническа и консултантска поддръжка.

Зам.-министър Юра Витанова срещна членовете на комитета с осъществяването на ПРР 2021-2027 година Вече са утвърдени методологията и критериите за асортимент на интегрирани териториални вложения в 40 градски общини по целта за Интегрирано градско развиване, чийто бюджет е 1,3 милиарда лева, като се подчертава върху метода, по който тези начинания са предопределени да предизвикват социално-икономическия напредък и да усъвършенстват изискванията на живот. Поканата за показване на оферти за приоритизираните интегрирани териториални вложения би трябвало да бъде оповестена през юли 2024 година

България може да влага общо 1,2 милиарда евро от Фонда за обективен преход по програмата „ Развитие на районите “ за интервала 2021-2027 година по териториалните проекти за обективен преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил. С плануваните средства трите района би трябвало да се оправят с въздействието на прехода към неутрална във връзка с климата стопанска система във въглищните райони. По същата стратегия 50 градски общини могат да получат достъп до 1,5 милиарда евро от Европейския фонд за районно развиване за интегрирано градско и районно развиване.

Комитетът бе предшестван от съвещание на трите подкомитета на Фонда за обективен преход за областите Кюстендил, Перник и Стара Загора. Звената ще подкрепят ефикасното и сполучливо осъществяване на ограниченията на Фонда, като обезпечават връзката сред ползите и потребностите на заинтригуваните страни и опциите за поддръжка, предоставяни на национално равнище за трите въглищни района и засегнатите от прехода към климатична индиферентност хора и служащи. Членове са локалните заинтригувани страни, които са най-добре осведомени с основните цели и проблеми на съответните райони в процеса на сполучливо осъществяване на вложенията и ограниченията по Фонда за обективен преход, както е посочено в териториалните проекти за обективен преход, утвърдени от Европейската комисия в края на 2023 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР