Антикорупционната комисия КПКОНПИ, която се оглавява от Сотир Цацаров (до

...
Антикорупционната комисия КПКОНПИ, която се оглавява от Сотир Цацаров (до
Коментари Харесай

Цацаров реши да проверява Гешев в последния си месец като шеф на КПКОНПИ

Антикорупционната комисия КПКОНПИ, която се оглавява от Сотир Цацаров (до 1 март), е почнала инспекция на сигналите на министъра на правораздаването Надежда Йорданова за нарушавания, осъществени от основния прокурор Иван Гешев.

Това е вид размяна на функциите, откакто на 17 януари поради изказванията на премиера Кирил Петков, че " има последици от изнесената от Цацаров класифицирана информация и казусът евентуално ще бъде предаден на прокуратурата ". Според някогашния основен прокурор, с думите си министър-председателят намеквал, че имало осъществено закононарушение. Цацаров изиска инспекция и за думите на Петков.

" След сезиране от изказвания в медиите на министъра на правораздаването Надежда Йорданова, КПКОНПИ стартира инспекция на налични сигнали за осъществени нарушавания от основния прокурор Иван Гешев. Според изказванията на Надежда Йорданова, при нея са постъпили голям брой такива сигнали, свързани с дейностите на основния прокурор и негови престъпления ", пишат от антикорупционната комисия.

" В тази връзка КПКОНПИ е подхванала дейности по определяне наличието на тези сигнали, с оглед осъществяване на инспекция на изказванията на министър Йорданова, съгласно пълномощията на Комисията по член 6, алинея 1, т. 7 от ЗПКОНПИ. Изискани са заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация от Министерство на правораздаването ", гласи още известието на КПКОНПИ.

Нарушенията на Гешев, за които приказва Надежда Йорданова, към момента не са оповестени публично поради обстоятелството, че са обект на класифицирана информация. Според нея има съответни сигнали за нарушавания на основния прокурор, които могат да са мотив за отстраняването му, а ръководещите събират още данни против него.

Не е ясно за какво КПКОНПИ се задейства чак в този момент, като и някогашният длъжностен министър на правораздаването Иван Демерджиев съобщи, че е изготвил сигнали против Гешев, а преди този момент Янаки Стоилов внесе отчет във Висш съдебен съвет с искане за освобождението на обвинител номер едно.

На 19 януари прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет възвърне председателя на антикорупционната комисия в оставка Сотир Цацаров като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ под изискване, че ще остане отпред на комисията до 1 март. Той разгласи отдръпването си единствено ден преди да стане ясно, че ДАНС му е лишила достъпа до класифицирана информация.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР