Анализът ни показва, че от над 64 000 опаковки от

...
Анализът ни показва, че от над 64 000 опаковки от
Коментари Харесай

Десетки хиляди опаковки инсулин стоят в склад на производител, твърдят от асоциация за търговия с лекарства

Анализът ни демонстрира, че от над 64 000 опаковки от трите проблематични инсулина, близо 62 000 от тях се намират в склада на производителя. Това сподели пред публицисти Боряна Маринкова, изпълнителен шеф на Българската асоциация за развиване на паралелна търговия с медикаменти (БАРПТЛ).

Тя твърди, че 3044 са опаковките, разпределени в четирите огромни търговеца на едно с медикаменти. И изясни, че данните са от предоставена от Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) информация от края на предходната седмица за наличността при търговците не едро и в складовите на производителя, на притежателя за позволение за приложимост. Организацията е изпратила питане до ИАЛ през Закона за достъп до социална информация.

По думите на Маринкова данните сочат, че количества не се задържат при търговци на едро. Паралелният експорт няма нищо общо с проблемите на пациентите, които имат потребност от инсулинова терапия, разяснява още тя.

Българска телеграфна агенция напомня, че възбраната за експорт на инсулини бе удължена до 29 февруари 2024 година По-рано през днешния ден от пресцентъра на Министерството на здравеопазването оповестиха, че през днешния ден в 14:00 ч. ще се състои конференция по тематиката с инсулиновите медикаменти. Участие в нея ще вземат министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков, зам.-министърът проф. Илко Гетов и др.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР