Американската корпорация Northrop Grumman спечели търг за създаването на нова

...
Американската корпорация Northrop Grumman спечели търг за създаването на нова
Коментари Харесай

Очаква се нова междуконтинентална балистична ракета

Американската корпорация Northrop Grumman завоюва търг за основаването на нова междуконтинентална балистична ракета за стратегическите нуклеарни сили на Съединени американски щати, заяви Би Би Си.

Договорът е на стойност 13,3 милиарда $. Northrop Grumman остана единственият претендент, откакто Boeing се отдръпна през юли.

В Boeing решиха, че техният противник е спечелил прекалено много преимущество, откакто е закупил производителя на ракетни мотори с твърдо гориво Orbital ATK, в този момент прочут като Northrop Grumman Innovation Systems.

Съгласно контракта Northrop Grumman би трябвало да създаде напълно нова ракета, която да размени единствената основана на суша в Съединени американски щати междуконтинентална балистична ракета LGM-30 Minuteman 3, проектирана и създадена от Boeing.

Тази ракета е основана през 70-те години на предишния век, от този момент е осъвременена няколко пъти и има запас за прилагане до идващото десетилетие.

Тристепенната ракета може да носи три бойни глави, макар че броят им към този момент е понижен до една.

Новият контракт планува основаването на нова ракета до февруари 2029 година Характеристиките й са незнайни, само че ръководителят на командването на световните удари на Военновъздушни сили на Съединени американски щати Тим Рей съобщи, че би трябвало да има "повишена акуратност, повишен обхват и усъвършенствана надеждност ".

Настоящият петгодишен проект на Пентагона за нуклеарни оръжия изисква най-малко 167 милиарда $ до 2025 година Този проект включва създаването, снабдяването и поддръжката на нуклеарни оръжия.

Този проект съставлява развиване на напъните за модернизиране на нуклеарния боеприпас, подхванати от администрацията на Барак Обама.

Съединените щати модернизират освен наземния съставен елемент на нуклеарната триада. В момента Northrop Grumman построява първия първообраз на стратегическия бомбардировач B-21 Raider, който би трябвало да влезе в употреба през 2025 година Съединени американски щати също стартират построяването на серия от 12 нови подводници с нуклеарен мотор клас Колумбия, създадени от General Dynamics, с цел да заменят 14 подводници от клас Охайо, които ще бъдат изтеглени от флота.

Очаква се първата подводница да бъде доставена на флота през фискалната 2021 година (започваща през октомври 2020 г.), втората през 2024 година, а останалите 10 ще бъдат доставени до 2035 година

Това се случва на фона на модернизацията на нуклеарните арсенали в Русия и Китай - страни, които Съединени американски щати смятат за съществени съперници на нуклеарното въздържане.

Русия влага обилни средства и старания в създаването на нови междуконтинентални балистични ракети РС-28 Сармат и бойни глави за тях. Това са ракети с течно гориво, които се разграничават от бъдещите американски оръжия с твърдо гориво.

Китай също модернизира нуклеарната си триада. В отчета до Конгреса на Съединени американски щати, който Министерството на защитата разгласява на 2 септември, се отбелязва, че КНР разполага с бомбардировач с опция за зареждане във въздуха и също по този начин основава балистична ракета с въздушно изстрелване.

На 25 август бюджетната комисия на Конгреса на Съединени американски щати разгласява отчет с груба оценка на разноските за конкуренцията във въоръжаването, която ще стартира, в случай че договорът за СТАРТ III не бъде възобновен (той изтича през 2021 година - бел. ред.).

Комитетът пресметна, че модернизацията на нуклеарния боеприпас в този случай ще коства 439 милиарда щатски $ еднократно и 28 милиарда годишно.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР