Американската компания Шеврон получи временно разрешение от правителството си да

...
Американската компания Шеврон получи временно разрешение от правителството си да
Коментари Харесай

Шеврон отново ще добива и изнася нефт от Венецуела

Американската компания " Шеврон " получи краткотрайно позволение от държавното управление си да възобнови добивите и износа на петрол от Венецуела след двугодишно спиране. Решението на Вашингтон може да понижи дефицита на нефт на световните пазари, ако Русия откаже да се съобрази с готвения ценови таван.

То бе взето след пробив в договарянията сред венецуелските управляващи и опозицията. В столицата на Мексико двете страни се схванаха част от замразените държавни активи на Венецуела да бъдат изразходвани под надзора на Организация на обединените нации.

" В миг, когато повече от 20 милиарда $ са блокирани и арестувани незаслужено от задграничните банки поради глобите, нарушаващи интернационалния ред, желаеме да обявим, че с това съглашение спасяваме повече от три милиарда $. Те ще отидат непосредствено за финансиране на образованието, опазването на здравето, електроснабдяването и подпомагането на потърпевшите от трагичните наводнения във Венецуела " - съобщи Хорхе Родригес, представител на президента Николас Мадуро.

Финансовото министерство на Съединени американски щати окачестви съглашението като " значима стъпка към (възстановяване на) демокрацията ",

а съгласно Агенция Франс Прес то е стъпка и към облекчение на две рецесии с огромен интернационален резонанс - бежанската и енергийната.

Откакто през 2018 година Николас Мадуро се разгласи за победител на противоречивите президентски избори, милиони венецуелци напуснаха родината си и се пръснаха из целия район в търсене на прехранване, а ембаргото върху една от най-богатите на петролни находища страни способства и през днешния ден за повишаването на суровината.

Снощи Мадуро приветства договорката с опозицията, макар че лицензът за " Шеврон " изключва директни кешови заплащания за венецуелските сътрудници на компанията.

Херардо Блайд от опозицията изрази вяра за политическа смяна във Венецуела: " С доста вяра пристъпваме към основаване на условия за гарантиране и осъществяване на свободни избори – условия, които ще разрешат други възможности на властта. В идващите договаряния ще се стремим да реализираме ценене на политическите и човешките права във Венецуела ".

В обща декларация Съединените щати, Канада, Англия и Европейският съюз

дадоха обещание да преразгледат глобите против Каракас,

стига до президентските избори през 2024 година Мадуро да направи основни отстъпки: освобождение на политическите пандизчии, ценене на свободата на медиите и гарантиране на независимостта на съдилищата и изборната администрация.

А американското финансово министерство предизвести, че ще преразгледа лиценза на " Шеврон " след 6 месеца според от това по какъв начин президентът извършва договореностите с опозицията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР