Американска проектодекларация на Съвета за сигурност на ООН за Венецуела,

...
Американска проектодекларация на Съвета за сигурност на ООН за Венецуела,
Коментари Харесай

Русия и Китай блокираха американска проектодекларация за Венецуела в ООН

Американска проектодекларация на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Венецуела, целяща да се даде "пълна поддръжка " на венецуелското Национално заседание, ръководено от опозиционера Хуан Гуайдо, бе блокирана през днешния ден от Русия и Китай, оповестиха дипломати, представени от Агенция Франс Прес.

Текстът показва цялостна поддръжка за Националното заседание на Венецуела, като "единствената демократично определена инснтитуция ", акцентира уговорката на венецуелския парламент да възвърне демокрацията и правовата страна в страната, отбелязва нелегитимността на последния избирателен развой в страната и жигосва насилието по отношение на стачкуващите от страна на силите за сигурност.

Русия е отстранила от текста всички тези моменти и с поддръжката на Китай е нарушила процедурата за безмълвно единодушие измежду 15-те членки на съвета, целяща да бъде признат документът, показва Агенция Франс Прес. Освен Русия и Китай, срещу са били също Южна Африка и Екваториална Гвинея, съобщи Ройтерс. Според дипломатически източник, представен от Агенция Франс Прес, планът е провален - текстът, препоръчан от Русия, се лимитира с искане за политически разговор във Венецуела, което е недопустимо за Съединени американски щати.

По искане на Вашингтон е планувано в 14.00 по Гринуич да стартира съвещание на Съвета за сигурност в наличието на американския държавен секретар Майк Помпейо и венецуелския външен министър Хорхе Ареаса. Според дипломатически източник редица страни от района към този момент са поискали думата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР