Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите, съобщиха от фирмата-организатор

...
Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите, съобщиха от фирмата-организатор
Коментари Харесай

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите

Алпинистът Иван Томов е умрял в Хималаите, оповестиха от фирмата-организатор на експедицията.
Вчера 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника връх Лхотце и вторият, сторил това без спомагателен О2, предава БНР. Преди дни ураганни ветрове унищожиха палатката на Томов и се наложи той да продължи с екипировка назаем. Пред БНР той описа, че не е съумял да се излекува от кашлица, само че ще рискува и ще направи опит.
По време на спускането почнал да получава усложнения с дишането и в 4-ти лагер му е бил даден О2 и дексаметазон. Там прекарал нощта. Въпреки че е съумял да слезе още малко, той умира малко под 4-ти лагер.
От компанията уредник "Чатурс Трекс & Експедишънс " са изпратили шерпа от Лагер 3 към Лагер 4, които да посрещне Иван и рускинята Настя Рунова. Иван се е чувствал добре вечерта, само че на сутринта е развил мозъчен оток. Въпреки кислорода и поставения му дексаметазон, русенецът е умрял на слизане, пишат профилираният уебсайт за алпинизъм Summitsweb.com.
Преди това Томов съумява да пребори Broad Peak и Manaslu без О2 през 2014 и 2017 г., а през 2013 той е бил в лагер 2 на Нанга Парбат, когато терористичната офанзива удря Базовия лагер.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР