Алиансът на европейските информационни агенции (ЕАНА) приветства предложението за създаване

...
Алиансът на европейските информационни агенции (ЕАНА) приветства предложението за създаване
Коментари Харесай

Европейските информационни агенции приветстваха предложението за създаване на сродно на авторското право в ЕС

Алиансът на европейските осведомителни организации (ЕАНА) приветства предлагането за основаване в Европейски Съюз на " сродно право ", сходно на авторското, което би разрешило на медийните издатели (сред които са осведомителните агенции) да получават възнаграждение от интернет колосите, съобщи Франс прес.

В изказване ЕАНА утвърди позицията на докладчика на комисията по юридически въпроси на Европейския парламент Аксел Вос в границите на разискванията в Европейски Съюз за преразглеждане на директивата за авторското право, съобщи Българска телеграфна агенция.

Въвеждането на " сродно право " за медийните издатели и организации е част от ограниченията, които се обмислят в границите на преразглеждането на директивата за авторското право, само че след година и половина полемики 28-те страни от Европейски Съюз още не са постигнали съглашение. Следващата среща на представителите на страните членки ще е на 16 май в Брюксел.

Комисията по юридическите въпроси на Екологичен потенциал още не се е произнесла по въпроса, само че докладчикът й Аксел Вос поддържа въвеждането на такова право и използването му и към осведомителните организации.

" Финансовият и учредителен принос на издателите и осведомителните организации в производството на информации би трябвало да бъде приет и поощрен, с цел да се подсигурява запазването на медиите, а оттова и наличност на надеждни информации ", съобщи Вос за ЕАНА.

ЕАНА дефинира това предложение като " огромен прогрес в вярната посока за запазване на производството на качествена публицистика ".

В ЕАНА членуват осведомителните организации на 32 европейски страни, измежду които Българската телеграфна организация, организация Франс прес, немската ДПА, италианската АНСА и английската Прес асосиейшън.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР