Нигерийски съд освободи под гаранция бившия управител на централната банка

...
Нигерийски съд освободи под гаранция бившия управител на централната банка
Коментари Харесай

Съдът пусна под гаранция бивш шеф на нигерийската централна банка, изправен пред обвинения в измама

Нигерийски съд освободи под гаранция някогашния шеф на централната банка Годуин Емефиеле, който беше упрекнат в шест точки за машинация и корупция.

Емефиеле, отхвърлен като началник на централната банка през юни и задържан от службите за сигурност, се призна за почтен по обвиняванията.

Той беше пуснат под гаранция от арбитър Хамза Муазу в сряда при даване на гаранция от 300 милиона найри (приблизително 333 000 долара) и две гаранции с парцели в първокласния квартал Майтама на столицата на страната Абуджа.

„ С актуалното позволявам жалбоподателя [Емефиеле] да бъде освободен под гаранция, при изискване че се яви в съда “, сподели арбитър Муазу в своето решение.

Съдията изиска от 62-годишния Емефиеле да подава документите си за пътешестване в съда и да остане в Абуджа, до момента в който тече делото против него.

Изпадналият в недружелюбност някогашен началник на банка, който направи невиждана кандидатура за президент на Нигерия предходната година, беше един от най-влиятелните хора в страната през последното десетилетие. Той беше отпред на банката в продължение на девет години, най-вече при предшественика на президента Бола Тинубу, Мухамаду Бухари.

Емефиеле ръководеше мощно подложена на критика система от голям брой обменни курсове, употребявани за поддържане на локалната валута найра изкуствено мощна.

Но по-късно той изпадна в недружелюбност на държавното управление след напускането на Бухари и подаде оставка през август, проправяйки пътя за назначението от Тинубу на нов шеф на централната банка Олайеми Кардосо.

При встъпването си в служба през май Тинубу, който разгласи стопански промени, сподели, че политиката на централната банка се нуждае от „ подробно разчистване “.

Оттогава Емефиеле е упрекнат в „ даване на корупционно преимущество “. Прокурорите отстраниха обвиняванията от предходно обвиняване от 20 точки, с което той се изправи дружно с други двама, с цел да може да бъде съден настрана и бързо.

Той не е коментирал обществено случая.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР