Албанският външен министър Гент Цакай обяви, че страната му няма

...
Албанският външен министър Гент Цакай обяви, че страната му няма
Коментари Харесай

Албания и Косово се ядосаха на Босна

Албанският външен министър Гент Цакай разгласи, че страната му няма да взе участие в срещата на върха на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), която ще се организира в Сараево и Яхорина на 8 и 9 юли.

Цакай написа в обществената мрежа туитър, че отношението на домакина Босна и Херцеговина към Косово е недопустимо и пречи да се сътвори атмосфера на доверие, добросъседски връзки и непоклатимост.

" Няма съдействие без равно отнасяне. Ние сме дружно ", написа албанският министър Цакай, който е от Косово.

Според албански медии президентът на Косово Хашим Тачи е уведомил, че в неделя е получил покана да участва на срещата на върха с обяснителна записка преди името на Косово за разлика от други страни, и съобщи, че го е отхвърлил.

По-рано министърът на външните работи на Косово Беджет Пацоли също съобщи, че делегация от Прищина няма да взе участие в срещата заради метода, по който БиХ като хазаин третира страната му.

" Начинът, по който те мислеха да третират държавната делегация на Косово, е недопустим и хвърля сянка върху неотдавна завършилата среща на върха в Познан в границите на Берлинския развой, където показахме волята да бъдем градивни в районните начинания и организации. За страдание, тази воля е разбрана неправилно от сегашния ръководител на президентството на БиХ ", твърди Пацоли.

Босна и Херцеговина пое председателството на ПСЮИЕ през април 2018 година от Словения. В идната среща ще вземат участие висши делегации на участващите страни в процеса, представители на Европейския съюз и Съвета за районно съдействие (СРС). Фокусът ще бъде актуалният подтик за интеграцията в Европейски Съюз, дейностите за основаване на мрежи в района и в по-широк кръг като причина за стабилно развиване на страните участнички.

Междувременно сръбският президент Александър Вучич акцентира през вчерашния ден пред организация Танюг, че въпросът за Косово и Метохия би трябвало да бъде решен от сърби и албанци и че евентуално към този момент би могло да има контракт, " в случай че бяхме оставени на мира от някои хора ".

Вучич разяснява изказването на някогашния началник на Централно разузнавателно управление на САЩ на Балканите Стивън Майер, който съобщи в утринна стратегия на РТС, че сърбите и албанците би трябвало да се спогодят, както си знаят. Сръбският президент съобщи, че поддържа това мнение.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР