Албанският премиер Еди Рама заяви, че не очаква срещата на

...
Албанският премиер Еди Рама заяви, че не очаква срещата на
Коментари Харесай

Еди Рама: Скоро няма да има преговори за членство в ЕС и вината за това е на България

Албанският министър председател Еди Рама съобщи, че не чака срещата на върха на Европейски Съюз идната седмица да открие пътя на страната му за започване на договаряния за участие в евросъюза, като хвърли виновността за това върху България, написа през днешния ден изданието " Политико ", представено от Българска телеграфна агенция.

Всички държавни управления на Европейски Съюз се съгласиха още през март 2020 година да дадат зелена светлина на Албания и Северна Македония за започване на договаряния за участие. Преговорите обаче към момента не са почнали, защото България упорства за отстъпки от Северна Македония в разногласието сред двете страни, засягащ езика, историята и идентичността.

Макар наложената от София обсада на началото на договарянията да се отнася единствено за Северна Македония, Европейски Съюз избира да преглежда кандидатурите за участие на Албания и Северна Македония дружно, тъй че Тирана на процедура също е блокирана.

Затрудненията на страните от Западните Балкани са навреме предизвестие за превратностите в процеса на присъединение към Евросъюза за Украйна, която в разгара на войната с Русия упорства да стане претендент за участие в Европейски Съюз на срещата на върха идната седмица. Европейски Съюз даде този статут на Северна Македония през 2005 година и на Албания през 2014 година, само че договарянията и с двете страни към момента не са почнали.

Германският канцлер Олаф Шолц посети България предходната седмица в опит да преодолее блокадата на София преди идната среща на върха в Брюксел, която ще се организира в четвъртък и петък идната седмица.

В изявление за " Политико " Рама даде да се разбере, че е черноглед.

" Нямам никакви упования. Мисля, че нищо няма да се случи. Албания и Северна Македония няма да стартират публично договаряния за присъединение ", сподели той в Тирана.

Запитан дали някой от водачите на Европейски Съюз е дал сигнал, че диалозите може да стартират скоро, Рама отговори: " Какви сигнали могат да дадат те? Не става въпрос за тях. Отново става въпрос за България. Те всички са съгласни, всички поддържат, всички мислят, че това би трябвало да се случи и че е трябвало към този момент да се е случило. Но опциите им за маневриране са лимитирани от България ".

57-годишният Рама, някогашен баскетболист и художник, който е покрил стените на кабинета си със личните си пъстри творби, съобщи, че не чака българските водачи да трансформират позицията си, защото са трансформирали разногласието в толкоз огромен въпрос, че е доста мъчно да се отстъпи.

" Това е една серпантина. Те влязоха в серпантина. И от тази серпантина е доста, доста мъчно да се излезе ", съобщи Рама, който ще взе участие в срещата на водачите на Западните Балкани и Европейски Съюз в Брюксел преди срещата на върха.

Българските публични лица пазят позицията си, като упорстват, че просто желаят от Северна Македония да съблюдава поетите по-рано задължения и се стремят да защитят правата на българите в страната, отбелязва изданието.

От своя страна Северна Македония споделя, че поставя добросъвестни старания по настояванията на София и акцентира, че един двустранен спор не би трябвало да попречва началото на договарянията сред Европейски Съюз и един предстоящ член.

Рама удостовери, че в случай че този месец няма прогрес, ще изиска кандидатурата за участие на Албания да бъде обсъждана настрана от тази на Северна Македония - стъпка, която Европейски Съюз до момента не беше изключително податлив да предприеме.

Официални лица са на мнение, че за районната непоклатимост би било по-добре, в случай че двете прилежащи страни напредват дружно.

" Ако не се случи нищо през юни, ще желаяме да бъдем отделени от тази двойка, която се губи в превода ", сподели Рама.

" Убеден съм, че това е, което би трябвало да създадем, а по-късно дали (лидерите на ЕС) ще се съгласят или не, ще забележим, " добави той.

В изявлението за " Политико " Рама поддържа концепцията на френския президент Еманюел Макрон за Европейска политическа общественост - организация, която ще бъде отворена както за членове, по този начин и за нечленуващи в Европейски Съюз.

Макрон формулира проекта си частично в отговор на войната в Украйна, предлагайки тази общественост като метод за по-бързото консолидиране на Киев в европейските политически структури, в сравнение с дългия развой на присъединение към Европейски Съюз.

Войната в Русия също по този начин акцентира разделянето измежду Западните Балкани. Някои страни като Албания се причислиха към Европейски Съюз в налагането на наказания против Русия, до момента в който други като Сърбия не го направиха.

Рама изрази схващане към позицията на Сърбия.

Трябва да разберете, че Сърбия е в доста друга позиция спрямо другите, поради историята си, болести специфичните си връзки с Русия, сподели той. По думите му Сърбия би трябвало да наложи наказания в течение на времето, само че предизвести, че не би трябвало да се оказва напън върху Белград, който е извънредно подвластен енергийно от Москва.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР