Албания ще поиска отделяне от Северна Македония в преговорите за

...
Албания ще поиска отделяне от Северна Македония в преговорите за
Коментари Харесай

Албания иска отделяне от РСМ, ако преговорите с ЕС не започнат през юни

Албания ще изиска обособяване от Северна Македония в договарянията за участие в Европейски Съюз, в случай че такива не стартират до края на юни. Това съобщи албанският министър председател Еди Рама, съобщи " Асошиейтед прес ". Кандидатурите на двете страни за присъединяване към Европейски Съюз вървят в пакет и се изисква единомислещо утвърждение от всички членки на Съюза за старт на преговорния развой. Той обаче не може да стартира публично поради ветото, наложено от България, до момента в който продължава спора със Северна Македония. 

Премиерът на Албания сподели, че страната му може да се оправи и сама в напъните си по започване договаряния за участие и изясни, че ще изчака до юни преди  " да промени курса си, за да не чака България до безспир ".

На посещаване в столицата Тирана е еврокомисарят по съседство и разширение Оливер Вархей, който уточни, че забавянето на договарянията от страна на Брюксел компрометира сигурността и доверието. По думите му Европейският съюз работи интензивно, с цел да убеди България и Северна Македония да прекратят разногласието си и да отворят пътя към еврочленството на Албания и РСМ.

Лидерите на Европейски Съюз дадоха одобрението си за бъдещо присъединяване на двете страни през 2020 година, макар че не беше избрана дата за начало на договарянията. България обаче блокира старта им с аргумента, че Северна Македония не е спазила елементи от Споразумението за добросъседство и другарство от 2017 година, подписано от София и Скопие. 

" Ние в действителност оценяваме търпението на Албания и молим за още малко. Целта е начало на договарянията да се реализира по време на френското председателство ", обясни Вархели.

Еврокомисарят сподели, че интеграцията на Скопие и Тирана е свързана със сигурността и стабилността на Западните Балкани. Държавите от региона обаче са на разнообразни стадии в устрема си за присъединение към Съюза. Процесът в Черна гора е в застой, до момента в който Косово и Босна и Херцеговина занапред би трябвало да получат статут кандидатстващи страни. Албания и Република Северна Македония чакат смяна в позицията на България, с цел да започнат официално договарянията, а Сърбия продължава да няма действителна политическа воля за участие, макар че европейската интеграция е оповестена за приоритет от управляващите.

Членството в Европейски Съюз се преглежда като тласък за демократични, политически и стопански промени на Балканите. Ускоряването на процеса по разширение на Съюза стана по-неотложно след съветската военна инвазия в Украйна.

Според някои ескперти договарянията със Скопие и Тирана ще стартират през юни. Тогава се чака и мнение по отношение на присъединението на Украйна към Европейски Съюз и дали процесът в това отношение може да се форсира. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР