Актьорът Ивайло Христов тази година ще празнува четвърт век на

...
Актьорът Ивайло Христов тази година ще празнува четвърт век на
Коментари Харесай

Футболните страсти на актьора Ивайло Христов


Актьорът Ивайло Христов тази година ще чества четвърт век на театралната сцена. Вече 25 години бургазлията е част от Драматичен спектакъл Пловдив, само че той е и известно лице в спортния живот у нас. В детско-юношеските си години е един от обещаващите млади вратари на бургаския футбол, а по-късно се утвърждава като състезателен публицист - над 10 години е измежду острите пера на вестник "Гол ". Ивайло Христов одобри поканата на Gong.bg за прям диалог за футбола и обичания му Ливърпул, за театъра и триумфите му на сцената.

- Ивайло, по какъв начин стигна от вратарските ръкавици и публицистиката до театъра?

- С гений, несъмнено. Нищо не е инцидентно. Започнах да упражнявам футбол в Черноморец, реалокирах се в Нефтохимик и след това се върнах в Черноморец. Бях вратар, упражнявах близо 6 години. Но ме преследваха много тежки контузии - имам счупвания и на двете си ръце, разкъсан мускул на крайници. Така кариерата ми завърши на 18 години - преди да вляза в казармата. Но връзката с театъра стартира още от детството, когато играех в една театрална школа към бургаския спектакъл. Затова и решението ми да аплайвам в НАТФИЗ не учуди никого. Първият път не ме одобриха, само че съумях от втория опит.

А за публицистиката...Дойдох в София и попаднах на хора като Тони Дремсизов и Георги Филипов. С Тони се познавахме от времето, когато и двамата тренирахме футбол в Черноморец. Той към този момент работеше като състезателен публицист и ме предложения да му оказвам помощ, защото знаеше за интереса и познанията ми във футбола. Започнах да отбелязвам събития, да върша изявленията и се получаваше, тъй като с такива хора не беше мъчно да се научиш.

- Защо продължи с публицистиката, откакто стартира работа в Драматичен спектакъл Пловдив?

- След като приключих НАТФИЗ, получих предложение да стана част от Драматичен спектакъл Пловдив. Приех, несъмнено и смятах да се откажа от публицистиката. Тъй като вестник "Гол ", в който пишех досега, се издаваше в Пловдив, основният редактор Иван Карабов и неговият заместител Любо Минчев ми предложиха да продължа работата си. Приех, тъй като в театъра постоянно има паузи, а аз не съм от хората, които обичат да бездействат. Истината е, че се увлякох и публицистиката ми стана доста сериозна специалност в продължение на повече от 10 години. Една от аргументите е, че хванах най-интересните години в българския футбол. Ако трябваше в този момент да работя като състезателен публицист, несъмнено щях да се откажа.

- Кои моменти си спомняш от годините ти на с портен публицист?

- Бях огромна хиена, колкото и нескромно да звучи. Обичах да пущам постоянно нещо друго, освен това от рутинното отразяване на едно събитие или конференция. Правил съм изявленията с съвсем всички известни хора в нашия футбол сред 1994 година и 2004 година Много обичах да приказвам с Иван Славков-Батето, светла му памет. Беше пъстър, цветен, вманиачен даже, само че с шегите си споделяше много истини. Много обичаше да показва първенеца доста преди края на шампионата. Спомням си сезон 1995/96, още не бе минала и една трета от сезона, а той сподели: Славия ще чества годишнина, значи ще стане първенец. Така и се получи.

След едно паметно изявление с Батето даже получих предложение за работа в Българска национална телевизия. В тези години имаше доста ерудирани персони футболния хоризонт - ръководители, треньори, съдии. Като Димитър Пенев, да вземем за пример. Трябва да му влезеш в мисълта, с цел да можеш да дешифрираш какво е желал да каже. Беше живо време – с гения Стоичков, с Краси Балъков, който е най-уникалния български футболист, който съм гледал. Докато сега футболът ни е много прозрачен.

 Ивайло Христов
източник: персонален списък
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР