Акцията на ГКПП Капитан Андреево бе да махнем един, за

...
Акцията на ГКПП Капитан Андреево бе да махнем един, за
Коментари Харесай

Пламен Абровски: Акцията на ПП на Капитан Андреево беше да махнем един, за да сложим друг

Акцията на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " бе да махнем един, с цел да сложим различен. Това е убеждението, с което е останал ръководителят на земеделската комисия в предходния парламент Пламен Абровски.

В края на предходната седмица излезе одитният отчет на Европейска комисия за контрола на животни и артикули, въвеждани в Европейски Съюз. От изводите в него излиза наяве, че откакто страната поема напълно контрола на влизащите от Турция храни през май, проблемите на границата се задълбочават, вместо да бъдат решени.

Изводите на Европейска комисия са направени за интервала от 6 до 9 юли 2022 година, когато компанията за фитосанитарен надзор " Евролаб 2011 " към този момент бе отстранена, а лабораторните проучвания за пестициди и товаро-разтоварната активност бяха поверени на БАБХ.

Целия отчет

" Важно е да отбележим, че когато Европейска комисия идва на одит, тя одитира това, което вижда сега. Още един път наблягам - разказва видяното сега. Когато през юли месец тази година те са отишли на " Капитан Андреево ", са установили, че българските управляващи не могат да подсигуряват осъществяването на съответен надзор към юли месец 2022 година ", изяснява Пламен Абровски в изявление за уеб страницата.

Така той се опълчва на, който от " Продължаваме промяната " разпространиха преди дни. Според партията на Кирил Петков и Асен Василев отчетът потвърждава теза, че проблемите са открити за последните 10 години и виновност за тях носят предходните ръководещи.

Пламен Абровски споделя, че в него се е затвърдило убеждението, че на " Капитан Андреево " е имало стихотворец ангажимент да се извърши поръчка, а всички дейности са били ориентирани към това - " да сменим един с различен ".

" В първия ми диалог с Кирил Петков през декември м. година той ми сподели, че желаят да извадят БАБХ от министерство на земеделието. През декември месец аз разбрах, че задачата на Политическа партия да прави тази структурна промяна е единствено и само поради " Капитан Андреево ". Отиваме нататък- януари стартира да се приказва, че " Промяната " желаят да вършат промени на граничния пункт. Те още преди изборите са знаели, че нещо би трябвало да създадат там. Значи от декември 2021 година знаеш, че нещо ще правиш на " Капитан Андреево ". Поради тази причина си назначиха изпълнителен шеф на БАБХ и по този начин я овладяха цялата. След това бе назначен зам.-министър на земеделието, който сякаш да подсигурява политическата самостоятелност на БАБХ. Слава Богу, организацията не бе изведена от Министерство на земеделието и храните, само че това не значи, че тя е работила без значение ", споделя Пламен Абровски.

Той продължава с още детайлности:

" Шест месеца по-късно, през май месец, те отидоха на " Капитан Андреево " и започнаха да вършат промени, без да са се подготвили. Защото най-малкото е, откакто си решил да махнеш една лаборатория, да подготвиш друга. И когато отидеш и кажеш на настоящата лаборатория, че тя от на следващия ден няма да работи, ти редом до нея би трябвало да сложиш друга. Но от датата на назначение на изпълнителният шеф и на зам.-министъра до май не е осъществено нито едно вътрешно деяние да се приготви тази промяна. Отиде се и се споделя - от тук стартира страната. Но се оказва, че страната е извънредно неподготвена ".

Според Абровски по този начин стартират проблемите, които " вместо да ги решиш, започваш да ги задълбочаваш ". Неофициално той е видял няколко отчета, в които чиновници, в това число и на централната лаборатория, алармират управлението на БАБХ за проблеми и подозрения, че страната няма да се оправи. Поради тази причина едвам юни месец страната започва социална поръчка за закупуване на лабораторно съоръжение, като тази социална поръчка към момента не е финализирана.

" На 24 юни ти самичък казваш на Европейска комисия: " Елате да ме одитирате ". И си бил с цялостното схващане, че нямаш потенциал. Тук не приказваме единствено за лабораторните проучвания. Имайте поради, че в отчета доста малко е наранена активността на лабораторията. Политическа партия комфортно се концентрира върху активността на лабораторията, а пропущат активността на БАБХ, която е ръководена от " Промяната ". Одитът доста малко визира лабораторията. Той споделя, че там няма никаква организация. И апропо дава рекомендация, че нещо незабавно би трябвало да се направи ", споделя Абровски.

Той счита, че досега страната не е свършила нищо:

" Ако съблюдаваме закона и на следващия ден стартираме подготовка за закупуване на лаборатория, това ще отнеме най-малко 6 месеца. За мен това значи, че ние отиваме, сътворяваме един безпорядък, който се установи от Европейска комисия, и по-късно се споделя, че в условия на необходимост, може би тази активност би трябвало да се даде на различен. Не виждам друга логичност. Другото значи, че на тези места са поставени хора, които по никакъв метод не могат да се оправят със отговорностите си ".

Пламен Абровски е пуснал искане за достъп до социална информация сегашният министър да направи обществени всички документи, свързани с " Капитан Андреево ". Той не крие терзанията си, че Европейска комисия може да разпореди тировете повече да не се ревизират на българската граница.

" Проверяват гранична и митници и оставят пломбирани тировете с чушки, примерно, да отидат за Белгия. И там белгийското БАБХ да ги отваря, изследва и ревизира. Е защо тогава ни е Европейски Съюз, защо ни е Шенген и свободно придвижване на артикули и капитали?! Знаете ли какво ще се случи с Турция, в случай че на белгийската граница заловен ТИР с пестициди? Той би трябвало да се върне и да направи същия разход, или би трябвало да заплати на турския оператор, с цел да се унищожи продукцията в Белгия. А знаете ли по какъв начин ще се отрази това нещо на стокооборота с Турция и на връзките на България с Турция?! ", пита реторично Абровски.

Според него нито Кирил Петков, нито Асен Василев могат да потвърдят, че сме изяли тонове храна с пестициди, тъй като допускат, без да разполагат с документи.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР