Акционерите на Газпром“ подкрепиха най-голямото изплащане на дивиденти в руската

...
Акционерите на Газпром“ подкрепиха най-голямото изплащане на дивиденти в руската
Коментари Харесай

„Газпром“ реши да изплати рекордни дивиденти

Акционерите на „ Газпром “ поддържаха най-голямото погашение на дивиденти в съветската корпоративна история, съобщи Ройтерс.

На изключително общо заседание следеният от страната енергиен колос взе решение да изплати дивиденти на обща стойност от 1,208 трилиона рубли (21 милиарда долара).

Акционерите поддържаха промеждутъчен дял от 51,03 рубли (0,8921 долара) на акция, уточни доставчикът на природен газ в регулаторни документи.

Акциите на Газпром в началото нарастнаха с към 5% след известието, преди да извърнат курса и да преминат на алено, следвайки по-широкият спад на Московската фондова борса.

През юни акционерите на „ Газпром “ ненадейно взеха решение да не изплащат дивиденти от миналогодишната облага, като това се случи за първи път от 1998 година насам.

Дивидентите оферират на вложителите на дребно метод да приберат облага във време, когато западните наказания се отразяват отрицателно на цената на съветските компании.

Брокерската компания VTB Moi Investitsii разгласи, че вложителите на дребно могат да осребрят към 144 милиарда рубли от дивидента.

„ Очакваме, че дивидентът за втората половина на 2022 година може да доближи към 10,3 рубли (на акция) с дивидентна рентабилност от 4,7% заради спада на износа “, се споделя в известието.

Износът на газ от „ Газпром “ за Европа - неговият главен източник на доходи, понижава на фона на опълчването на Русия със Запада. Възможностите за експорт на съветски газ бяха съществено наранени тази седмица след течове от газопроводите „ Северен поток “, за които се счита, че са резултат от бойкот.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР