Ако забелязвате промяна в поведението и навиците си, не успявате

...
Ако забелязвате промяна в поведението и навиците си, не успявате
Коментари Харесай

Пандемията на нашето време: Как да разпознаем прегарянето и защо е важно да практикуваме ментален фитнес

Ако забелязвате смяна в държанието и навиците си, не успявате да се справите с ежедневните си задания, чувствате се изтощени и неефективни, то може би страдате от бърнаут. Cпopeд доста пpoyчвaния пpи 49% oт cлyжитeли и пoчти 60% oт мениджърите в paзличнитe cтpaни пo cвeтa ca зaбeлязaни пpизнaци нa бъpнayт (или " пpeгapянe " ). Как да разпознаем признаците и да се оправим с това положение? Money.bg беседва с Beлинa Гeтoвa, пcиxoлoг c дългoгoдишeн oпит в ІТ cфepaтa и създател на придвижването NotYourTherapy, посредством което се цели образование на хора за развиване на базови умения за ръководство на вътрешния ментален и прочувствен свят.

Велина, какво значи положението бърнаут (прегаряне) на работното място и по какъв начин се разпознават признаците?

Когато приказваме за прегаряне на работното място най-често приказваме за резултата от бърнаут - това е положение, а не диагноза и се характеризира в няколко аспекта. Налице е безспорна физическа, ментална и прочувствена отмалялост, безсилие, оттегляне на човек даже от нещата, които е харесвал преди и оттегляне от работата. Това, което е обичал преди, към този момент не го интересува. Друга характерност е неналичието на успеваемост, без значение от това какъв брой старания поставяме. Това въздейства отрицателно на мотивацията и желанието за работа.

За да разпознаем признаците има съответни поведенчески и физиологични, когнитивни и прочувствени положения , които можем да следим. Емоционалните се характеризират с елементарно неспокойствие, елементарно осуетяване, самоизолиране. Има непрекъснато чувство за претоварване. Когнитивните са свързани с умствените благоприятни условия: елементарно забравяме, имаме неприятна преценка, тревожни мисли. Много се подценяват признаци като липса на сила. Има и доста " прикрити " болежки, които не постоянно се свързват със стрес. Такива са да вземем за пример главоболие, болежки в стомаха, бодърствуване, ранно пробуждане, нежен сън, загуба на полово предпочитание, зашеметяване, болки в мускулите.

Поведенческите признаци могат да се характеризират с смяна в навиците за хранене, загуба на вкус, отсрочване на задания, отбягване на вдишване на отговорност и други. Това е пандемията на нашето време.

Коя е крайната фаза, в която е пристигнал моментът да си обърнем внимание? Как да я разпознаем?

Крайната фаза е към този момент клиничният бърнаут , който може да е съпроводен с детайли на меланхолия. Има хора, които развиват тежки автоимунни болести, разболяват се от гастрит, рефлукс. Има признаци, които утежняват метода на живот на човек. Той стартира да върви по лекари и в случай че не се открие причина, постоянно става въпрос за насъбран клиничен стрес. В доста крайни форми се следят пациенти, които са неспособни да правят ежедневните си задания - преумората и недоспиването е дотам, че човек би трябвало да си вземе отпуск. При някои случаи до две седмици отпуск могат да оказват помощ на човек малко да оправдава, да огледа нещата от друга позиция и да работи с терапевт, до момента в който на други са им нужни от 3 до 6 месеца отделяне от средата. Всичко е много самостоятелно.

Има ли и кои са специалностите, в които хората се изложени на по-голям риск от прегаряне?

Бърнаутът се среща по-често при хора, упражняващи специалности, които изискват грижа за другите - медицински сестри, обществени служащи, учители . Първоначално бърнаутът потегля от там. Това са доста изчерпващи прочувствени специалности. Среща се при тези, които са на доста виновни позиции, като мениджъри или такива, които са дълго време в една компания и са " залепени " за нея.

В ИТ промишлеността доста нарастват случаите на прегаряне. Към предходната година е открито, че двама от петима чиновници в Европа страдат от това положение.

Според някои проучвания 67% от българите не спят добре. Липсата на сън е признак и причина за прегаряне.

Ако човек не отработи този механизъм за умеенето на поставя граници, да слага себе си преди всичко, промяната на работата няма да помогне за излизане това положение. Прегарянето ще се случи и на идващото работно място. В един миг разбираме, че работата е проблем ненапълно, само че не напълно.



" Твоето БЪДЕЩЕ " е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развиване, която свързва гениите с бизнеса.

Имаш ли наблюдения дали компании у нас са подготвени да предизвикват чиновниците си да работят върху своето съзнание и прочувствено положение? Това би ли било превантивна мярка против прегарянето?

Със сигурност това е една превантивна мярка против прегарянето. Ето за какво отправям и работата си съответно върху фирмите, тъй като когато се работи на групово и организационно равнище осъзнатостта става част от културата и тогава хората са по-наблюдателни в това отношение.

Мениджърите също стават по-наблюдателни за чиновниците си. Има тъкмо такова образование, а точно образование на мениджърите по какъв начин да заловен тези признаци и по какъв начин да насочат чиновник към експерт. Някои компании, като тези в ИТ бранша, са насочени към нови неща и ползват тези практики. Има осъзнаване: и водачи, и HR-и към този момент виждат цената на неприятното ментално здраве и се вършат условия. Някои са ефикасни, някои са по-скоро с рекламна цел, само че има осъзнаване.

Какво значи токсична работна среда?

Това разбиране може да има друго схващане за всеки един от нас. На първо място обаче може да кажем, че една токсична работна среда е такава, когато няма доверие сред сътрудниците - всеки пази гърба си и има чувство, че мениджъра и сътрудниците му нямат положителни планове. Наблюдава се липса връзки и пропуснати изгоди. Второто, с което можем да характеризираме токсичната работна среда, е обстановката, в която хората поддържат връзка посредством контузиите си. Това е обстановка, в която те са подложени на стрес, на разнообразни провокации и демонстрират неприятните си страни на работното си място. Колкото по-често хората поддържат връзка посредством контузиите си, толкоз повече спорове пораждат, всеки гледа да оцелее и нашите защитни механизми се включват. Когато се усещаме застрашени, нямаме психическа сигурност и оцеляваме на предпазен механизъм. По този метод връзката става токсична, има доста неизказана страст и разочарования, откъдето идва и токсичната работна среда.

Разкажи ни за плана NotYourTherapy

Това е проект/движение, което развиваме за да вдъхновим повече хора да гледат по друг метод на менталното си здраве. Целим да предоставим елементарно и разбираемо образование за развиване на резистентност и ментален фитнес, т.е. образоваме хората да развият базови умения за ръководство на техния ментален и прочувствен свят, с цел да се оправят с вътрешните бариери.

" Ментален фитнес " значи умеене да управляваш вътрешното си положение, да си съответен в избрана обстановка, да имаш здрава самокритика, да умееш да се радваш на живота, на процеса на реализиране на задачите.

Има ли повсеместен лек за прегарянето или всичко е строго самостоятелно съгласно положението?

Аз държа на самостоятелния метод, изключително когато сме в крайната фаза на бърнаут. Като цяло обаче има положителни практики за всеки. Ако човек е в крайните етапи, с цел да може да работи по дълбоките аргументи, е добре първо да се реализира базово равнище на богатство. Ако се следят доста психични признаци, той не постоянно е в положение за дълбока лечебна работа. Винаги, когато приказваме за възстановяне, е добре да се стартира с разпределяне, релаксация и отмора. Когато се доближи това равнище на богатство, може да се потърсят същинските аргументи. Много е значимо да има ментално оттегляне повода за това положение. Добре е да има разграничаване от работата, да се изградят нужните умения за ментален фитнес и едвам по-късно човек да се върне на работното си място. Някои го вършат до момента в който са на работа, не постоянно е наложително да се взима дълъг отпуск.

" " се осъществя в партньорство с,,,,,,,,,,.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР