Ако ви накараме да си представите соларен панел, вероятно в

...
Ако ви накараме да си представите соларен панел, вероятно в
Коментари Харесай

Тойота освежава соларните панели

Ако ви накараме да си визиите слънчев панел, евентуално в съзнанието ви ще изникнат облици на отегчителен черен правоъгълник. Но Toyota работи, с цел да промени това, с първата по рода си технология, която разрешава слънчевите панели да бъдат декорирани с разнообразни цветове и дизайни.

Причината, заради която Toyota е първата компания, която предлага цветни слънчеви панели, не е, че тя първа се е сетила, че това може да бъде хубава концепция. Всъщност повода е, че цветовете блокират светлината, а това въздейства на успеваемостта на слънчевия панел.

В резултат на това множеството хора смятаха, че за декориране на слънчеви панели не може да става и дума.

Въпреки това Тайзо Масуда, началник на групата за въглеродно неутрално развиване на Toyota, схваща, че хората са по-склонни да употребяват технология, която намират за приятна, и се пробва да откри метод да създаде слънчеви панели, които могат да бъдат декорирани.

Ключът към решаването на казуса с цветовете идва от позицията му в автомобилния производител. Пигментите, употребявани в боята за коли, могат да се преглеждат като полупрозрачни и отразяват единствено избрани дължини на вълните на светлината. Всички останали могат да преминат и да генерират сила.

Въпреки че боята въпреки всичко оказва въздействие върху успеваемостта на панела, благодарение на колегата на Toyota Nippon Paint Automotive Coatings и F-Wave, търговец на дребно на слънчеви панели, Масуда и екипът му съумяват да разработят панел, който е по едно и също време пъстър и ефикасен.

Сега Toyota обмисля вероятно да приложи тази технология в своите коли, само че провокациите в тази област остават.

„ Най-голямата спънка е компликацията да се изработят слънчеви панели, които да пасват навръх неравностите на повърхностите на колите “, споделя Масуда.

„ Освен това увеличението на цвета на декоративния филм въздейства върху успеваемостта на генериране, тъй че сме изправени пред компромис сред естетическия аспект и количеството сила, което може да бъде създадено. Преодоляването на този раздор е ключът към нашите проучвания и разработки отсега нататък. “

Масуда счита, че тази технология може да бъде потребна и в други сфери на живота. Той допуска, че панелите са задоволително цветни, с цел да бъдат употребявани във всички типове здания, в това число храмове и други исторически обекти, чиято хармония е значимо да бъде предпазена.

Освен това не е належащо панелите да са твърди. Това притегля вниманието на производителите на облекло за служащи, които се трудят под жарко слънце.

Тези произведения постоянно са оборудвани с вентилатори, само че мощността на тази охлаждаща технология би трябвало да се контролира, с цел да се удължи животът на батерията.

Ако облеклата генерират сила през целия ден, единственото основание би било удобството на индивида, който ги носи. Планинари и други фенове на разходките навън също биха могли да намерят панелите за потребни.

Все още има потребност от спомагателни проучвания и технологията би трябвало да бъде доразвита, с цел да се понижат разноските, само че Масуда и неговия сътрудник в проучванията Рьота Томизава споделят, че тази технология е съвършен израз на техните възгледи за зелените нововъведения, като източник на вяра, а не на компромис.

„ Въглеродната индиферентност нормално се преглежда като квоти, които би трябвало да бъдат реализирани, само че за мен тази разработка е обвързвана с позитивните аспекти на това да допринесем за щастието на хората със слънчеви панели, които придават цвят на нашите градове “, споделя Томизава.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР