Ако сте търговец по ул. Цар Иван Шишман, значи сте

...
Ако сте търговец по ул. Цар Иван Шишман, значи сте
Коментари Харесай

"Оборотът е 50-60% надолу": Ремонтът срещу бизнеса по ул. "Цар Иван Шишман"

Ако сте търговец по ул. " Цар Иван Шишман ", значи сте подготвен за задачата на НАСА до Марс.

Заключението е на продавачи по разкопаната (за следващ плануван или безпланов ремонт) от години софийска улица, известна с дребните магазинчета и места за храна. " Издържахме първо ремонта на " Граф Игнатиев " (2018-2019 г.), който включваше и част от " Шишман ", след това пристигна коронавирус, сменяха топлопровод по цялата улица, а след него и тръбопровод (2021 г.), в този момент ", разказва интервалите Рубен Лазарев, основател на гражданско съдружие " Ремонт " Шишман ", което сплотява търговци и живеещи на улицата. Оборотът в неговия частен бизнес в първите години на обсада се свивал приблизително с 35%, само че " в последната е 60% надолу ".

Сега преди реденето на новата настилка отново се копаеше, този път за канализация за дъждовната вода. Хубавото, за разлика от ул. " Граф Игнатиев " е, че тук се работи на стадии - от пресечка до пресечка, а не е разровена по едно и също време цялата улица. И оградите са прозирни и не скриват витрините, регистрират някои разлики търговците.

Стоката се носи на ръка от околните кръстовища

По време на този ремонт изкопаният трап минаваше тъкмо пред магазините и единствено по тесни мостчета може да се влезе в тях. В един от първите стадии плануваните мостчета се оказали по-малко и търговците стигнали до сдърпване кой да има дъска-проход до магазина си.

" Имаме проблем и със зареждането - всичко се носи на ръка от близкото кръстовище ", споделя млекарят Анжел Божилов. Оценява, че оборотът му е паднал сред 30 и 50%.

Наемите по тази другояче оживена комерсиална улица са приблизително от 750 до 1000 евро месечно, само че има и доста по-високи според от пространствата. Засега наемодателите не ги понижават, макар свиването на продажбите, настояват търговците.

 Млекарят Анжел Божилов
© Лили Тоушек

Млекарят Анжел Божилов

" Продажбите паднаха пагубно, цветята не могат да чакат ", въздъхва продавачка от цветарско магазинче. Кръстовището пред него (с ул. " Славянска " ) се ремонтираше повече от месец, " а Джоргов (зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов) даде обещание, че всичко ще е в период ", приказва като че ли на себе си цветарката. Джоргов постоянно инспектира строителството по улицата.

По контракта със Столична община изпълнителят " Парсек груп " би трябвало да приключи ремонта за 220 дни, изчислявано от предишния 1 август. Това значи всичко да е завършило през март. Уверенията на управлението на компанията бяха. Вече е средата на юни и улицата към момента не е отворена.


© Лили Тоушек

Когато не се знае къде по кое време ще се работи

Входът на известното заведение за супи, салати и сандвичи " Супа остарял " повече от два месеца е затиснато от багери и огради. То даже краткотрайно затвори и то когато ремонтът към момента не беше стигнал до него.

" Помолихме (строителите) да ни кажат в коя седмица ще копаят пред нашия обект, с цел да го затворим. Няколко пъти ни излъгаха по кое време ще е. Първо споделиха " Непосредствено след Великден ще е " и по тази причина затворихме. Когато отидохме да забележим дали са почнали, надзорникът на градежа се оправда, че било Байрям и нямало по какъв начин тази седмица, само че щели да копаят през идната ", описа Кристина Ошанова, шеф на " Супа остарял ". Над месец от този момент, а блокадата пред заведението си стои. Тя обмисля дали да инициира групов иск против общината и фирмата-изпълнител за вредите, породени на дребния бизнес по ул. " Цар Шишман ".


© Лили Тоушек

" Вече се престрашават да влизат ", демонстрира оптимизъм продавачка на екзотични сувенири от Изтока. Изкопът пред нея неотдавна е зарит и плочките по тротоара са подредени. Имаше дни, когато нямаше съвсем никакъв достъп, споделя нейна сътрудник от магазин " Кьоше " за арт керамика. По диагонал арабите от дюнерджийницата с тъжна усмивка одобряват несгодите и се надяват скоро пешеходците да се завърнат.

Въпреки, че ремонтът е към края си, следва дълъг интервал на завръщане на пешеходците по тази улица, уверени са всички търговци, с които разговарял Рубен Лазарев.

" Хората към този момент са отвикнали да минават от тук, а имаха навика да се разхождат по " Шишман ", да стопират с колите си. Сега заобикалят тази улица и ще минат години, до момента в който ги приучим още веднъж да идват. Това е доста сериозен проблем, който по никакъв метод не се преглежда от Столичната община ", с мъка заключава той.

Живеещите и работещи, се пробват да се майтапят и назовават " Шишман " - улица " Ремонт " и се пробват да предвиждат по кое време ще е идващото разковане на кръстовището с " Иван Вазов " - несъмнено едно от най-ремонтираните в центъра, а може би и в града.

Ситуацията обаче е следващият образец, че общината няма стратегия за компенсиране или по-добро образуване на ремонтни действия, тъй че те да не заплашват локалните бизнеси.


© Лили Тоушек

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР