Ако сте истински чревоугодник, есента е любимият ви сезон. Има

...
Ако сте истински чревоугодник, есента е любимият ви сезон. Има
Коментари Харесай

Здравословен пътеводител в сезона на изобилието

Ако сте същински лакомник, есента е обичаният ви сезон. Има от всичко и всичко е вкусно. Реколтата е събрана, природата обилно е изляла благосъстоянията си, цялото животинско царство събира храна за зимата и индивидът не прави изключение.

1. Не се чудете, че ви се яде повече

Вие не желаете да трупате мазнини, само че тялото не пита. То си знае, че идва зима и прави каквото природата го е научила. Като предписание в студено време човек яде по-калорични храни.

Климатът и атмосферните условия оказват своето въздействие върху нашите потребности от сила. Ако ни е студено и се намираме в едва затоплено помещение, тялото има потребност от по-калорични храни за сметка на силата, която не ни доближава.

2. Как се справите с покачвания вкус

Стойте на топло. Облечете се по-дебело. Ако ви е студено и сте гладни, първо се стоплете. Вземете топла вана. Не се измъчвайте с апетит, само че се пробвайте да подбирате по-нискокалорични храни. Чаша топло обезмаслено мляко засища глада и затопля тялото.

Чувството на мраз е доказателство, че организмът изразходва калории и черпи сила от личните си запаси. Но в случай че чувствате, че нискокалоричните храни не ви „ стоплят “, спомнете си за супите. Без застройка или сметана, с по-малко сол.

3. Ако продължава да ви се яде мазна храна

Значи тя е нужна на организма. В този случай е положителният избор са мазна риба и ястия с растително масло. За обменните процеси този тип мазнини е по-полезен в сравнение с животинските.

4. Полезните храни през есента

Не подценявайте картофите. Те съдържат доста калий и витамин С. Сварените с кората картофи са вкусно, питателно и нискокалорично ядене. Не би трябвало да се не помни и киселото зеле, съдържащо доста витамин С и малко калории. За похапване сред храненията подобаващи са суровите моркови и ябълките. Есента е време за топла храна, включваща всички скъпи и налични артикули в нужното количество.

5. Храните, които гонят есенната меланхолия

Късите и дъждовни дни обикновенно въздействат зле и на настроението ни, което може да докара известната „ есенна меланхолия “. През есента в организма понижава наличието на серотонин и по тази причина на драго сърце консумираме артикули, съдържащи захар, които покачват неговото равнище. Настроението си краткотрайно се усъвършенства, а тежестта трайно се повишава. Ограничавайте сладкото и се движете. Излетите в природата и спортът са доста по-ефективен метод за битка с неприятното въодушевление от тортите и сладоледа. А изгодите за здравето са явни.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР