Ако не можете да кажете нещо – танцувайте! Танцът е

...
Ако не можете да кажете нещо – танцувайте! Танцът е
Коментари Харесай

Звездата Патрик Дюпон: Във Варна осъзнах, че любовта е нещо, което може да се докосне и усети

" Ако не можете да кажете нещо – танцувайте! Танцът е израз на всички страсти, които бушуват във вас. В това е вашата мощ – да споделяте любовта с публиката “, сподели френската балетна звезда Патрик Дюпон на среща с фенове във Варна. Неговата блестяща кариера стартира със Специалната премия, равна на Гран при в Младша възраст на Балетната олимпиада през 1976 година Тогава 16-годишният Дюпон блясва със своя безподобен гений и виртуозност, с цел да доближи до титлата Etoile – звезда на Парижката Гранд опера и до шеф на тази елитна натрупа.

Състезатели, участници в Международната лятна балетна академия, педагози, балетмайстори и фенове препълниха през днешния ден залата в хотел " Черно море “, с цел да се видят със своя кумир. Елегантен, ухилен и доста разчувствуван, Патрик Дюпон ще е посетител на финалния тур за разпределение на премиите на състезанието. Той отговори на въпросите на публиката, раздаде подписи и показа невероятни истории от своя живот.

" Когато бях на 7, усещах доста мощни страсти: обич, яд, наслада. А не можех да ги изразя. Тогава упражнявах джудо и един ден чух изпод музика: " Емпромптю “ от Шопен, която толкоз ме сграбчи, че слязох да видя какво става. Там девойките играеха балет. Тяхната преподавателка ме огледа и ми сподели да танцувам. Започнах да играя – не си припомням какво – само че на финала видях, че всички бяха просълзени от наслада. И си споделих – ето, това е, което желая да върша. Да споделям това, което усещам, посредством танц “, показа Патрик Дюпон. Той описа любопитни мемоари за работата си с Морис Бежар, който му поверява основната партия в " Болеро “ и за партньорството си с Мая Плисецкая. Сподели също по какъв начин е трансформирал образа на балетната натрупа в Нанси и я е направил балетната сцена там едно обичано от публиката и печелившо място, което е съживило промишлеността в целия регион. По сходен модел – като продуцира типичен балети и модерни произведения, Патрик Дюпон съумява да развие работата на Парижката Гранд опера.

Когато се върна обратно към годината на своя успех във Варна, Патрик Дюпон напомни изключителната роля на доцент Емил Димитров – дългогодишния мотор на състезанието, който продължава да живее в сърцата на балетната общественост: " Има чудеса, които се случват в живота, само че те са вероятни, когато се основават от хората - сподели Дюпон. - Едно такова знамение сътвори Емил Димитров и това е Балетният конкурс във Варна. Спомням си по какъв начин ме посрещна на летището в София и ми говореше единствено с взор. От него разбрах какъв брой е значимо да се поставят грижи към младите актьори, с цел да заблестят те като диаманти. Благодарение на господин Димитров ние успяхме да изпъкнем и да се възвисим на този конкурс. “

" Нещата, които надълбоко ме трогнаха при моето идване във Варна, бяха срещите с други състезатели и педагози. Те ми дадоха просторност и разкриха нови хоризонти пред мен. Буквално дни откакто завоювах своята премия на състезанието, аз танцувах в Съединени американски щати с най-големите – Баришников, Макарова, Плисецкая. И точно във Варна осъзнах, че любовта е нещо, което може да се допре и да се усети. Усетих убеденост и мощ. Затова желая да се обърна към младите танцьори тук: Не сте сами! Нищо, че се постанова да излетите от вкъщи, че ще ви липсват вашите близки и другари. Винаги ще имате на кого да дадете своята обич! Като актьори ние имаме едно обръщение, което носим, без значение дали играем " Болеро “, " Пролетно свещенодействие “ или " Корсар “ - свободата да обичаме, да бъдем каквито сме и да вършим каквото желаем! “, обърна съм към младите очаквания огромният актьор.

" И в танца, и в спорта, и в политиката би трябвало да се научим на невзискателност. Да се научим да споделяме тайните, без да се тормозим. По време на състезанието във Варна един участник ми сподели по какъв начин по-добре да върша пируети, макар че знаеше, че няма да вземе орден. Аз завоювах премията. Тук, във Варна освен се състезаваме, а се учим един от различен. Това не преставам да върша и аз - да предавам нататък “, разгорещено сподели Патрик Дюпон.

На срещата във Варна той получи своята непредвидена изненада от дългогодишния фотограф на Балетния конкурс Стоян Лефеджиев, който подари на Патрик Дюпон исторически фотоси от състезанието през 1976 година

В продажба са билетите за всички конкурсни вечери. Цените на билетите за Трети тур стартират от 18 лева, а за двете Гала вечери – от 25 лева Билетите за концертните вечери могат да се купят от ДКС, Летен театър
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР