Ако конституцията позволяваше президентът да връчи мандата на Комисията по

...
Ако конституцията позволяваше президентът да връчи мандата на Комисията по
Коментари Харесай

7 от 7 партии зад въглищата: Как парламентът реши да пренапише Плана за възстановяване

" Ако конституцията позволяваше президентът да връчи мандата на Комисията по енергетика, към този момент щеше да има държавно управление " - с тази крилата фраза на народен представител от ГЕРБ Народното събрание " увенча " невижданото до момента единогласие на всички парламентарни групи.

Не бюджетът, не войната, не правораздаването, не опазването на здравето и образованието, а въглищата сплотиха 7 от 7 политически сили в 48 Народно заседание.

За положително или за неприятно - Народното събрание разпореди на служебния кабинет съвсем невъзможна задача.

Екипът на Гълъб Донев ще би трябвало да убеди Европейска комисия да отвори още веднъж Плана за възобновяване и резистентност на България и да изтрие от него признатия ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания в страната с 40% до 2025 година (спрямо заложеното базово равнище от 2019).

И то единствено месец откакто България към този момент получи към 2,7 милиарда лв. от Брюксел като първи транш за промените, които е дала обещание да направи.

Главната цел е да се " запазят мощностите на Маришките централи " най-малко до 2038 година

Негласната цел е Европейска комисия да повярва, че климатичната тактика на Европа е " нереалистично амбициозна, невъзможна и по никакъв метод не може да бъде изпълнена " от България (по думите на някогашния учебен министър Красимир Вълчев, народен представител от Стара Загора).
Само двама души от " Продължаваме промяната " си разрешиха да гласоподават срещу - Александър Дунчев и Цветелина Симеонова-Заркин. " Обричаме децата от този район да живеят в нездравословна среда. Това заплашва правото им да пораснат здрави и аз не мога да приема това ", сподели Заркин. " Считам за цялостна неистина и операция изказванието на всякакви партии, че България не може да се оправи без загуба на работни места. Не! България може да се оправи, само че въглищната и политическа мафия не желаят, с цел да не изгубят надзор връху стопанската система, политиката и обществото, и надлежно да не изгубят облагите си ", беше коментарът на Дунчев във Фейсбук.Други четирима депутати от Политическа партия също нарушиха дисциплината, договаряна до късно през нощта в сряда против четвъртък сред 7-те парламентарни групи, като гласоподаваха " въздържал се ".
На този декор Жечо Станков (ГЕРБ) обясняваше, че " на никое място в европейското законодателство не е казано, че въглеродните излъчвания са нездравословни " и че съперниците на климатичните промени надали не желали " да спрат фотосинтезата ".

По-смисленият мотив на някогашния зам.-министър на енергетиката беше обвързван с това, че в случай че България изключи въглищните си централи, ще би трябвало да размени това произвеждане с импорт на природен газ и да задълбочи още повече казуса в цяла Европа с търсенето на различни снабдители отвън Русия.

Войната в Украйна и повишаването на електрическата енергия, въпреки това, е довела до обстановка, в която постоянно закъсалата " Марица Изток 2 " скоро щяла да изплати отговорностите си към БЕХ.

Загрижеността за диверсификацията несъмнено беше на втори проект - дебатът в Народно събрание беше подгряван от митинга на синдикатите от енергийния бранш. Над 12 500 души са заети във въгледобива, а голямата част от тях са в Старозагорския (избирателен) регион.

Затова и синхронът сред депутатите беше толкоз огромен и изкуствен на фона на достоверната им нетърпимост след 2 октомври 2022 година - че публиката остана със смътното чувство за имитиращ артикул, а не политически спор.

Критични гласове пристигнаха главно от представители отвън Народното събрание.
Евродепутатът Радан Кънев (ДБ/ЕНП) упрекна депутатите, че трансформират енергийната политика в " тематика на избирателен популизъм " и че в опита си да снижат напрежението към ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, на процедура облагодетелстват и най-неподходящите играчи: " ТЕЦ-овете, които работят в нарушаване на настоящото законодателство и тровят жителите с токсични излъчвания, за което получават дотации от данъкоплатците ". " Въглищната енергетика не може да бъде " избавена " с решения на Народното събрание. Тя зависи от стопански и пазарни фактори (в момента непредвидими), както и от от дълго време признати (с гласа на поредност разнообразни български правителства) и обвързващи актове на европейското законодателство ", споделя Кънев.Любов Панайотова, която беше член от главния екип за присъединението на България към Европейски Съюз, предизвестява пред БНР, че дейностите на Народното събрание заплашват осъществяването на всички останали планове по ПВУ. " Това е стабилността на страната, реномето на страната и оценката до каква степен ние сме сътрудник, на който може да се разчита, и да ни имат доверие. Не може да се върви по някакъв проект и да се започват другите планове, без целият пакет да бъде контрактуван отначало. Абсурд е да стане. Това лишава извънредно доста време ", счита тя.
Самият длъжностен министър председател Гълъб Донев показва неодобрение от това, че " обичаното занятие на Народно събрание е да разпорежда на служебното държавно управление да прави някакви дейности ", и от това, че заложените от депутатите периоди са толкоз къси за толкоз комплицирана задача, че " може би преднамерено слагат капани пред реализацията ѝ ".

Докато ГЕРБ, Политическа партия, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Възраждане и " Демократична България " (вкл. " Зелено придвижване " ) дружно дадоха гласовете си за отварянето на ПВУ - разминавания имаше по втората част на решението, в което се описваха различните хрумвания за понижаване на излъчванията при опазване на въглищните централи отворени до 2038. А точно: саниране и ВЕИ.
Тук Политическа партия отхвърлиха да поддържат " опцията да се харчат пари за стиропори " в подмяна на опазване на въглищните ТЕЦ-ове, с което отнесоха назиданията на Десислава Атанасова и заканите на Маноил Манев към депутатите, че миньорите щели да получат имената на въздържалите се " по описи " (каквото и да значи това).
Независимо от привидното обединяване - много от депутатите признаха, че гласуваното решение рискува да бъде обречено на неуспех.

Александър Ненков (ГЕРБ) оцени като " доста най-малък " шансът за пробив.

Рамадан Аталай (ДПС) предизвести, че преговорният екип би трябвало да направи по този начин, че в Европейски Съюз " да не ни възприемат като туземци, които отхвърлят всичко, което са свършили по-ранните държавни управления ".

Политическа партия подчертаваха, че единственият метод за какъвто и да е триумф е България да договаря с обща позиция с Гърция, Румъния и даже страните от Западните Балкани.

Забележката на Владислав Панев (ДБ, " Зелено придвижване " ) за " нужното, само че не съвършено " решение на Народно събрание беше по линия на това, че " с цел да бъдат сполучливи договарянията, би трябвало да сложим нещо на масата - ускорени вложения в нисковъглеродна енергетика, в инфраструктурата, съхранена сила, и други ".

" Ако не го създадем, скоро ще станем чист вносител на сила - не тъй като ще си затворим въглищните централи, а тъй като електрическата енергия на прилежащите страни ще е по-евтина от нашата ", сподели той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР