Ако до утре фармацевтите и НЗОК не постигнат съгласие, от

...
Ако до утре фармацевтите и НЗОК не постигнат съгласие, от
Коментари Харесай

От фармацевтичния съюз: Утре ще стане ясно дали от 1 април аптеките няма да отпускат платени лекарства

Ако до на следващия ден фармацевтите и НЗОК не реализиран единодушие, от 1 април аптеките няма да отпускат изцяло или отчасти платени медикаменти, в случай че пациентът не си ги заплати самичък. Димитър Маринов, ръководител на Българския фармацевтичен съюз, разяснява пред публицисти тази обстановка, защото договарянията сред БФС и НЗОК стопираха поради нови оферти на НЗОК, които са неприемливи за фармацевтите.

Маринов взе участие на конференция, отдадена на нововъведенията в лечебните заведения и в здравната инсталация. Ако не се подпише анекс към в този момент настоящия контракт сред НЗОК и фармацевтичния съюз, НЗОК няма да има съображение да заплаща на аптеките, които продават ре-имбурсирани лекарства.

Преди дни от БФС показаха позиция, в която е посочено, че няма да се съгласят да отпадне чл.17 от контракта им с НЗОК, който указва, че аптеката може да отпусне по-малко от предписаното количество лекарство, в случай че пациентът изрази предпочитание и единодушие. От НЗОК упорстват тази опция да отпадне, с цел да се съблюдава прецизно изписаната от доктор терапия.

От БФС упорстват действието на настоящия контракт да бъде удължено до края на април, а от НЗОК упорстват да бъде продължен до края на май. Маринов добави, че мнението им е изпратено до премиера, до министъра на опазването на здравето, до Надзорния съвет на НЗОК и до и.д. шефа на НЗОК, само че към този момент няма диалози с никого.

Маринов напомни, че съсловната организация не е съгласна с друго предложение на НЗОК, съгласно което ще би трябвало да подават данни за верифицираните от тях медикаменти и към НЗОК. Сега те подават тези данни към системата за верифициране. По думите на Маринов НЗОК има право на достъп до данните от тази система и не е нужно фармацевтите да бъдат натоварвани и с тази активност. 

В отговор на въпрос за какво половината от аптеките верифицират медикаментите Маринов уточни, че това се дължи на липса на надзор и по тази причина оферират да се вкара ефикасен надзор на верификацията, само че не по метода, по който НЗОК го изисква. Ние предлагаме, в случай че аптеката не верифицира лекарствен артикул, НЗОК да не ѝ го заплаща, уточни Маринов. Ние не сме надзорен орган, с цел да можем да накараме всички аптеки да верифицират медикаментите, които продават, сподели още Маринов. 

От НЗОК изпратиха писмо до БФС през вчерашния ден, в което упорстват за подписване на анекс до 31 май, като в този интервал договарянията сред двете страни да продължат.

Терапията се прецизира и разисква като количество и време сред доктор и пациент, в лекарския кабинет, в противоположен случай е рисково за пациента, сподели доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз. По думите му опцията, която в този момент съществува - пациентът да изиска в аптеката да си купи по-малко количество от избран медикамент по лекарско наставление, значи, че лечението не е спазена. Трябва също по този начин да се подсигурява на пациента, че медикаментите не са подправени, което е допустимо посредством верифицирането на медикаментите, само че тази верификация сега става официално, защото по-малко от половината аптеки верифицират опаковките, сподели още той, оповестява Българска телеграфна агенция.

Липсата на медикаменти не е проблем на лекарите или на пациентите, сподели още доктор Маджаров и напомни, че преди години е позволено на аптеките да не поддържат нужните количества, а единствено колкото преценяват. Това право се употребява като мотив, че липсва обещано лекарство и би трябвало да бъде сменено с друго, добави доктор Маджаров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР