Ако Атина продължава да води агресивна политика спрямо Турция, ще

...
Ако Атина продължава да води агресивна политика спрямо Турция, ще
Коментари Харесай

Турция плаши да завземе с война острови и Западна Тракия от Гърция

Ако Атина продължава да води нападателна политика по отношение на Турция, ще заплати прескъпо с огромна част от територията си. Ще пазиме ползите си в Източното Средиземноморие по всевъзможен начин и до дъно. Това е мнението на турския специалист, някогашен полковник от армията Унал Атабай.
Според известния в Турция специалист никой не може да има искания към континенталния шелф на острови. Следователно, няма по какъв начин някой да има искания към Източното Средиземноморие. Ако бъдат наранени даже по най-бегъл метод ползите на Турция, Гърция рискува да претърпи цялостно проваляне. Тя ще загуби по-голямата част от островите си и Западна Тракия, безапелационен е Атабай.

Докъде може да ескалира напрежението сред Анкара и Атина сега никой не може да планува. В момента Европейският съюз и Съединени американски щати се пробват да смеkчат тона сред двете натовски страни.

В същото време стартира военно обучение, в което вземат участие кораби и техника от Франция, Италия, Кипър и Гърция. Коментирайки тези маневри пред Yeni Şafak Унал Атабай за следващ път декларира, че Атина няма право на каквито й да било искания. Гърците нямат никаква права върху островния шелф. Опитите им да претендират за регионите край Крит, Карпатос и Родос са смешни. Не може да има никакви договаряния.

Вече втора година не престават разногласията сред Турция и Гърция по отношение на изследвания за находища на нефт в Източното Средиземноморие. Турски кораби прави сондажи там, а Гърция е безапелационна, че това е нелегално.

Международната общественост в лицето на Европейски Съюз и Съединени американски щати няколкократно предизвести Анкара да прекрати сондажите, само че президента Ердоган изрично отхвърли сходни благоприятни условия.

Турция предложи преди време договаряния, на Гърция се държи нападателно. Създава напрежение и се пробва да завоюва поддръжката на Запада на своя страна. Ако Атина продължава по този начин, ще бъде грубо осъдена. Откакто е получила самостоятелност през 1830 година Атина не е извоювала нито едно парче територия посредством война. Всичко е получила посредством сделки. Сега се пробва да засегне правата на Турция и ще получи война, безапелационен е Атабай.

Тази заран гръцкото външно министерство реагира остро на заканите от страна на Анкара. Придържаме се към интернационалните закони и конвенции, това би трябвало да направи и Анкара.

Реакцията бе във връзка снощното изказване на турския вице-президент Фуат Октай, че позицията и претенциите на Гърция могат да доведат до война. Анкара даже заплаши да смъкна всеки аероплан на ОАЕ, които били подготвени да се причислят към ученията в региона на Родос, Крит и Кастелоризо.

Гърция предизвести Организация на обединените нации, че Турция заплашва мира в целия район.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР