Академията на науките и изкуствата в Скопие (МАНИ) изрази подкрепа

...
Академията на науките и изкуствата в Скопие (МАНИ) изрази подкрепа
Коментари Харесай

Скопски академици с нагли твърдения за "македонския език"

Академията на науките и изкуствата в Скопие (МАНИ) изрази поддръжка за консолидираното на Република Северна Македония в Евросъюза, само че при ценене на идентичността на македонския народ, пишат вестниците "Нова Македония " и "Вечер ".

Македонският език и неговите диалектни форми имат и тримерен континюитет (македонските диалекти съществуват и отвън границите на днешна Македония) и времеви континюитет (македонският език е съществувал неколкостотин години), се споделя апропо в документа, чийто текст вестниците разгласяват напълно.

Премиерът Зоран Заев и външният министър Буяр Османи отвориха кутията на Пандора с приемането на договаряния за националната еднаквост и националния език на македонците, написа вестник "Вечер ".

Самото приемане на договаряния по тези въпроси отваря по-нататъшна релативизация на обстоятелствата. И от българска страна, и от някои европейски страни, и от министър Османи чуваме фразата, че "за контракт би трябвало компромис и от двете страни ", което във всеки случай е проваляне за македонската нация и език, които не бяха противоречиви за никого до момента от основаването на актуалната македонска страна, написа вестникът.

"Вечер " отбелязва, че македонското държавно управление и министър Османи събират обстоятелства и препоръки за разработване на своята позиция от някогашния министър от СДСМ Денко Малески, чиито мнение е, че македонците са с български корени.

"Малески би могъл да бъде консултант на българската страна, която има същите позиции като неговите, само че не и на македонската, която след грешката с отварянето на този въпрос и влизане в договаряния по тях в този момент се старае "да откри общоприемлив компромис ".

Малески няма алтернатива, че македонците са българи, той написа това и в публикация през април тази година. В нея той споделя, че македонците и българите са били част от един народ, че в СФРЮ македонските управляващи са селектирали историческите данни и са писали македонци там, където е пишело българи.

Гръцкото държавно управление поръча ваксини и за Северна Македония в диалог с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заяви министър председателят Зоран Заев, представен от "24 инфо ".

"Хубаво е жителите да знаят, че гръцкото държавно управление поръча ваксини и за Албания, и за Северна Македония. В диалога с Урсула фон дер Лайен в петък бе обявено, че когато поръчва имунизацията за страните членки на Европейски Съюз, Европейска комисия ще поръча ваксини и за шестте страни от Западните Балкани. Всички дружно и редом ще получим имунизациите и няма да подвластен от другите страни ", сподели Заев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР