Агенцията на ООН за бежанците призова за спазване на международното

...
Агенцията на ООН за бежанците призова за спазване на международното
Коментари Харесай

ООН: Италия и Албания трябва да зачитат международното право

Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците прикани за " съблюдаване на интернационалното бежанско право " след подписаното съглашение сред Италия и Албания за пренасяне на приемането на избавени в морето мигранти и разглеждането на техните молби за леговище в Албания, съобщи Агенция Франс Прес.

" Условията за прекачване на търсещите леговище и бежанците би трябвало да зачитат интернационалното бежанско право ", показват от Организация на обединените нации.



Споразумението, подписано в Рим от италианския министър председател Джорджа Мелони и албанския ѝ сътрудник Еди Рама, планува Италия да открие два центъра в Албания, страна кандидатка за участие в Европейски Съюз, в които да се одобряват избавени в морето мигранти, с цел да се " правят бързо процедурите по разглеждане на молбите за леговище или вероятно репатриране ".

Тези два центъра, ръководени от Италия, ще стартират да действат напролет на 2024 година и ще могат да одобряват до 3 000 мигранти, или към 39 000 годишно съгласно прогнозите. Непълнолетните, бременните дами и уязвимите лица няма да бъдат наранени.

Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците декларира, че " не е бил осведомен или съветван по отношение на наличието на съглашението " и, че " връщането или прехвърлянето в сигурни трети страни може да се смята за уместно единствено в случай че са изпълнени избрани стандарти - по-специално, че тези страни изцяло зачитат правата, произлизащи от Конвенцията за статута на бежанците и отговорностите в региона на правата на индивида, и в случай че съглашението способства за заслужено систематизиране на отговорността за бежанците сред страните, а не за тяхното разселване ".

Член на италианското държавно управление посочи, че мигрантите ще бъдат отвеждани непосредствено в тези центрове, без да минават през Италия, и че тези структури ще бъдат сложени под властта на Рим по силата на " екстериториалния статут ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР