АЕЦ Белене е нужен, ако функционира на пазарен принцип и

...
АЕЦ Белене е нужен, ако функционира на пазарен принцип и
Коментари Харесай

Плевнелиев: АЕЦ "Белене" е нужен, ако е на пазарен принцип и не е изцяло руски

АЕЦ " Белене " е необходим, в случай че действа на пазарен принцип и не е напълно съветски. Такава позиция с днешна дата зае предходният президент Росен Плевнелиев, представен от организация " Фокус ".

" Като че ли попътен вятър за този план има. Дори и стратегическото партньорство на България със Съединени американски щати го удостоверява, Европейската комисия също. Защо? Защото е допустимо около новите електрически коли, закриването на топлоелектрическите централи, които са най-големия замърсители на въздуха на българите, България има да затваря няколко хиляди мегавата мощности, да се окажем в сложна обстановка ", изясни той.

Той сподели още, че в случай че планът се прави на непазарен принцип, не трябва да се наливат пари в него и да се дават гаранции.

Преди няколко години той имаше по-различна позиция по въпроса. През 2013 година разгласи, че в случай че България влага 1 милиарда евро в енергийна успеваемост, това ще й спести 10 милиарда евро вложения в АЕЦ " Белене ".

В средата на декември министърът на енергетиката разгласи, че страната е поискала предложения от пет от появилите се претенденти да вземат участие в построяването на централата. Повече по тематиката четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Проектът АЕЦ "Белене " (239)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР