Адвокатите на пловдивския бизнесмен Симо Касабов Здравко Колев и Георги

...
Адвокатите на пловдивския бизнесмен Симо Касабов Здравко Колев и Георги
Коментари Харесай

Касабов, пребил жена си с тенис ракета: Хванах я на видео разговор с друг мъж

Адвокатите на пловдивския предприемач Симо Касабов Здравко Колев и Георги Сидеров, желаеха мярката на техният клиент да бъде изменена в " домакински арест ". С решение на Районния съд преди дни Касабов бе арестуван под стража, откакто нанесе тежък побой на брачната половинка си, поради патологична ревнивост.

Двамата адвокати показаха пред съда психична експертиза на щерка му- Ивайла Касабова, която е описала по какъв начин вижда обстановката и молба до Районна прокуратура да бъде разпитана, съобщи. Адвокатите желаеха въпросната експертиза да се употребява като документално доказателство за неточност на взетата мярка. Двамата настояха щом прокуратурата може да показва писмени доказателства за положението на жена му, и те като отбрана да могат да употребяват такива.

Съдът с ръководител Елена Захова обаче отхвърли да ги одобри, защото въпросният документ няма темперамент на експертиза по Наказателно-процесуален кодекс, нито доказателство като разпит. Адвокат Сидеров изиска отказ на състава, като го упрекна, че е преднамерен. Според него прокуратурата не е направила старания да провежда разпит на Ивайла Бакалова. В предната инстанция е липсвала съдебно-медицинска експертиза.

" Щом нашата експертиза е псевдо доказателство, то и епикризата е псевдо доказателсто, тъй като и тя по Наказателно-процесуален кодекс не съставлява доказателство за съществуването на междинна телесна щета ", съобщи юрист Колев. 

Съсебният състав се отдръпна на заседание, само че отхвърли да си даде отказ. " Отказът на съда да почете настояванията на страните нито е процесуално нарушаване, нито може да се преглежда като ограничаващо правата на страните. Няма никакви други условия, които да образуват и в най-малката степен безпристрастността и непредубедеността на сегашния състав " обявиха магистратите. 

Прокуратурата желае потвърждаване на мярката. Престъплението е за нанесена тежка телесна повреда  с планувано наказване от 3 до 10 години. Далакът на жертвата е отхвърлен и това не е доказателсто единствено от епикризата. С назначените експертизи занапред ще се потвърждават и другите пострадвания. " Касабов не е  осъждан, само че насилието е продължавало с години. През годините е направлявал контактите, държанието и не и е давал даже да се среща с родственици. Това са неща трайно проявени във времето. Побоя е от ревнивост, поради телефон, за който той не знае, а ударите са нанесени с много неучтивост и злоба  в разнообразни елементи на тялото. " Как да бъде пуснат под домакински арест, да се прибере при брачната половинка си ли? " попита прокурор Светлозар Чераджийски. 

40-годишният Касабов е следял цялото си семейство посредством конфигурирани приложения на телефоните им за подслушване и проявление на местоположението. Той постоянно ги заключвал в дома си без тяхното единодушие, поради болестна ревнивост. Има данни и за чести сигнали за побои.

Забранявал е на жена си даже да контактува с приятелки, и е била сложена в икономическа взаимозависимост - т.е. не ѝ давал да работи и ѝ превеждал 30 лв. по картата, с цел да пазари единствено това, от което има най-голяма потребност.

От показанията на дамата може да се направи извод, че Касабова е упражнявал редовно принуждение над 20 години, сподели още прокурорът.

Адвокат Колев посочи, че клиентът му е неосъждан, няма престъпни прояви, работещ със сериозен бизнес, фамилен, издържащ фамилията си. В обществото е прочут като добър и културен човек и това се потвърждава от показанията на съседка, която твърди, че Димитрия е по-сприхава и избухлива, а Симо е спокоен и културен човек. Той се базира на свидетелски показания на 3 дами - приятелки на жена му. Според него дъщерята е споделила: " Майка ми лъже! " И е показала татко си като напълно друг човек от това, което се твърди.

Адвокатите желаеха домакински арест с гривна, с цел да могат да потвърдят, че са прави. Той може да управлява и бизнеса си от вкъщи. Има и различен апартамент, където може да изтърпи мярката, тъй като е нелогично да се върне в това жилище. " Има пропуски в обосновката на първоинстанционния съд. Липсва съдебно-медицинска експертиза и на 1-ва инстанция могат да си затворят очите по тази причина, само че в този момент не. Обвинението не е за наказване, което допуска присъда над 10г., не е рецидив и няма заплаха да извърши друго закононарушение, както е приел Районен съд-Пловдив ", съобщи адв. Сидеров. Адвокатите твярдят, че няма методичност на издевателството и като се съберат доказателства, ще стане ясно, че всичко е пресилено.

" По-леката мярка ще е добре и за децата. Ходят на частна детска градина и учебно заведение, уроци и тренировки и няма кой различен да заплаща, в случай че е в ареста ", съобщи Сидеров. 

" Имах прелестно семейство 20 години и те са всичко за мен. Аз съм моторът на това семейство. Устройствата са, с цел да знаем по всяко едно време къде сме. Всичко беше обикновено - смях, любов и като се прибрах хванах жена ми на видео диалог с различен мъж. Това тя го е правила месеци обратно и щерка ми го е виждала. Всичко свърши, от това хубаво семейство към този момент нищо не става. Искам домакински арест, с цел да си виждам децата и да се грижа за бизнеса си ", каза Симо Касабов през сълзи. 

Пред залата близки на Касабов настояват, че тя в никакъв случай не е била заключвана и той се е грижил за нея и да не е лишена от нищо.
Въпреки множествоти изложени претекстове от отбраната на Касабов, магистратите потвърдиха най-тежката мярка за неотклонение " задържане по стража " по отношение на обвиняемия Ивайло Булгуров.

Определението на Окръжен сед- Пловдив е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР