Adobe се отказва от своето предложение за придобиване на софтуерната

...
Adobe се отказва от своето предложение за придобиване на софтуерната
Коментари Харесай

Adobe се отказа да придобива Figma за 20 млрд. долара

Adobe се отхвърля от своето предложение за придобиване на софтуерната компания за продуктов дизайн Figma, възлизащо на стойност 20 милиарда $. Обяснението на компанията е, че няма " явен път за приемане на нужните регулаторни утвърждения " от страна на Англия и Европейския съюз (ЕС).

Антимонополните регулатори се опасяват, че договорката ще докара до задушаване на конкуренцията и нововъведенията в продуктовия дизайн, обработката на изображения и илюстративния пазар, написа Financial Times. Adobe предлага необятна гама от принадлежности за цифров маркетинг и дизайн, в това число Photoshop и InDesign, до момента в който Figma специализира в онлайн програмен продукт за планиране на приложения и уеб страници.
Стена от регулатори
Според документ, оповестен от Органа за конкуренция и пазари във Англия, Adobe отхвърля да предложи средства за отбрана, с които да задоволи опасенията на регулаторите. Тя твърди, че продажбата би била " изцяло непропорционална ", т.е. придобиване, а не обединение сред равни.
Реклама
Часове по-късно двете компании разгласиха общо изказване за преустановяване на договорката, базирайки се на провокациите, наложени от регулаторите. Adobe ще изплати такса за преустановяване от 1 милиарда $ на Figma според изискванията на съглашението за обединение.

" Adobe и Figma са безапелационни, че не са съгласни с последните констатации на регулаторите, само че имат вяра, че е в техен интерес двете компании да продължат напред самостоятелни ", споделя Шантану Нарайен, основен изпълнителен шеф на Adobe.
Предизвикателствата пред фирмите
Компаниите се изправиха пред голям брой регулаторни провокации с оповестеното изказване с възражения на Европейската комисия (ЕК) през предишния месец. То твърди, че придобиването може да понижи " доста конкуренцията в международните пазари ".

Огромната сума, която Adobe беше подготвена да заплати на основаната в Сан Франциско Figma, беше призната от сериозно настроените към договорката като опит да се победи най-обещаващият нов съперник на софтуерния колос от десетилетия.
Реклама
Това е метод, натрапен от Фейсбук и Гугъл преди повече от десетилетие, когато фирмите започнаха да изкупуват дребни компании с едвам няколко десетки чиновници, като Instagram и WhatsApp, за милиарди долари. По този метод те просто изкупуваха всяка компания, за която смятаха, че има капацитет да им бъде съперник. Сделката сред Adobe и Figma щеше да оцени втората на 50 пъти повече от нейните годишни доходи.
Повече за възможните последствия
Говорител на Орган за конкуренция и пазари споделя пред Financial Times: " През детайлната втора фаза на следствието, органът условно реши, че договорката сред Adobe и Figma има капацитета да повлияе на английската промишленост за цифров дизайн посредством понижаване на избора, нововъведенията и развиването на нови конкурентни артикули. "

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер прибавя: " Чрез сливането на тези две компании щеше да се сложи граница на всичко налично и щеше да се предотврати цялата бъдеща конкуренция сред тях. "

Очакваше се фирмите тази седмица да се явят пред регулатора, с цел да оспорят условните му изводи. Съгласно препоръчаните през ноември ограничения регулаторът разгласи, че обмисля или възбрана на договорката, или условие за отнемане от благосъстоятелност на припокриващите се услуги като продуктите на Adobe Illustrator и Photoshop и главния артикул на Figma - Figma Design.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР