Администрацията по национална сигурност на китайския град Гуанджоу (южна провинция

...
Администрацията по национална сигурност на китайския град Гуанджоу (южна провинция
Коментари Харесай

Китай за първи път съди чужденец за безредиците в Хонконг

Администрацията по национална сигурност на китайския град Гуанджоу (южна провинция Гуангдонг) трансферира на локалната прокуратура случая с жителя на Белиз Лий Ханли Ху Ксиан, който е упрекнат в спонсориране на антиправителствени вълнения в Хонконг предходната година, оповестява South China Morning Post.

Според изданието той е първият чужденец, който е измамен под отговорност от китайските управляващи за поддръжка на митингите в този специфичен административен район на КНР.

Лий е задържан в южната част на континенталния град Гуанджоу на 26 ноември. По това време, китайски медии разясняват, че е предприемач, живеещ в Китай, и е финансирал основни членове на враждебните сили от Съединени американски щати, които да подкопаят националната сигурност на Китай. Той е упрекнат и в поддръжка на действия, водещи до безпорядък в Хонконг.

Guangzhou Daily заяви, че градското бюро за национална сигурност завърши следствието си в четвъртък и трансферира делото на Лий в прокуратурата на Гуанджоу. В отчета се изяснява, че Лий от дълго време е осигурявал средства на антикитайски групировки, основани в Съединени американски щати, сговаряйки се с задгранични сили за интервенция в делата на Хонконг и е подкрепял действия, застрашаващи националната сигурност на Китай.

През юни 2019 година в Хонконг избухнаха протести против желанието на локалните управляващи да одобряват законопроект за екстрадиция, който ще разреши екстрадиция на извършители в континентален Китай.

Въпреки отдръпването на тази законодателна самодейност, последователите на опозицията продължиха антиправителствените митинги, които бяха съпроводени от блокиране на пътища, принуждение, палежи и вандалски дейности.

Общо полицията задържа 7,6 хиляди участници в безредиците. От средата на ноември обстановката в града се върна към нормалност, митингите започнаха да понижават и започнаха да се организират по кротичък метод. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР