91 783 е броят на безработните от началото на извънредното

...
91 783 е броят на безработните от началото на извънредното
Коментари Харесай

Сачева: 132 000 души ще запазят работата си с мярката 60/40

91 783 е броят на безработните от началото на изключителното състояние. Това заяви за БНР общественият министър Деница Сачева.

По нейни думи близо 20 000 души са постъпили на работа по време на изключителното състояние. Тя уточни и че към 132 000 ще запазят работата си с помощта на мярката 60/40. Според нея това показвало, че мярката има резултат.

Сачева посочи, че през последните две седмици има стабилно понижаване на регистриращите се безработни.

Министърът дефинира като " операция " изтъкването на казина, спортни клубове и огромни компании като съществени получатели на пари по мярката 60/40.

" Всеки правоимащ би трябвало да получи помощ. Не можем да прилагаме закона по отношение на това дали дадена компания е допустима или не ", акцентира Сачева.

Тя заяви, че се възнамерява да се удължи опцията за кандидатстване до края на 30 юни. Според нея е допустимо да претърпи реорганизация и мярката да е по-целенасочена към съответни браншове, за които се чака икономическото въздействие да продължи.

Сачева акцентира и значимостта от опазване на ликвидността на страната, защото от нея зависели всички обществени заплащания.

По нейни думи здравната система продължава да има потребност от спомагателна поддръжка.

Министърът увери, че МТСП ще е оптимално гъвкаво и ще поддържа общините във връзка с обществените услуги.

" Проблем би се оказало, в случай че имаме по-голям % на инфектиран личен състав в обществените услуги. Ако се стигне до липса на личен състав, бихме могли да помислим за средства по линия на Оперативна програма " Развитие на човешките запаси ", с цел да мотивираме в допълнение хора, които да ни оказват помощ за справяне с рецесията ", изясни тя. /news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР