„Няма смисъл да организираме коалиционен съвет във вторник (26 април),

...
„Няма смисъл да организираме коалиционен съвет във вторник (26 април),
Коментари Харесай

Христо Иванов: Вкарваме в пленарната зала на 4 май проекторешението за военна помощ за Украйна

„Няма смисъл да организираме съдружен съвет във вторник (26 април), от него има смисъл да се случи, откакто премине визитата на българската делегация в Киев“. Това съобщи пред БНР ръководителят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов и уточни, че от Демократична България още не са решили кой ще бъде техен представител във водената от премиера Кирил Петков делегация от представители на ръководещата коалиция в Украйна:

„Ще преценим кой ще е представителят ни. Към момента не наподобява това да съм аз“, сподели той.

Позицията ни е еднопосочна – да се помогне на Украйна с военна помощ, безапелационен беше Иванов и посочи, че тя не е позиция, която се образува в Киев и „тя е нашата позиция по какъв начин наподобяват националните ни интереси“.

„Ние ще се възползваме от опцията, която имаме – всяка първа сряда в месеца да вкарваме по една точка в дневния ред на Народното събрание. Ще вкараме на 4 май плановете за решение в пленарна зала и ще настояваме да се гласоподава точката във вид, в който става дума за военна помощ за Украйна“, добави водачът на ПГ на Демократична България.

По думите му поръчките на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи дават мотив за очакване тази версия на решението да получи задоволителна поддръжка.

„България би трябвало да подкрепи напъните на Украйна. Всички страни от НАТО, като се изключи Унгария, са дали военна помощ. В момента това е опция освен да се отблъсне съветската експанзия, само че и опция България да направи скок в модернизацията на въоръжените си сили, от което има голяма нужда“, разяснява Иванов.

Той изясни, че последният пакет американски помощи е по този начин дефиниран, че планува средства за ускорение на модернизацията на въоръжените сили на страните от Източна Европа и ние имаме интерес да се включим в това, „но не може да стане като лицемерничим“:

„Трябва ясно да заявим, че даваме военна помощ за Украйна – и с дарения, и като продаваме безусловно легитимно“.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР