60% от служителите се радват, че хибридната и дистанционната работа

...
Коментари Харесай

4 неща измъчват служителите при завръщане в офисите


60% от чиновниците се радват, че хибридната и отдалечената работа ги е отървала от “социалните събития на работното място”, съгласно ново изследване (снимка: CC0 Public Domain)

За доста чиновници работното място през днешния ден наподобява прекомерно друго от това, което беше преди две години. Преминаването към отдалечена работа трансформира упованията за това по какъв начин и къде се прави работата. Служителите, които преди са били обвързани с бюро, в този момент се радват на по-голяма еластичност, като работят от къщи.

Но до момента в който доста работодатели са решили да възприемат отдалечена работа за непрекъснато, други предизвикват чиновниците да се върнат в офиса – или за непрекъснато, или като част от „ хибридна “ политика. Според изследване измежду повече от 1100 чиновници от софтуерната компания Glean, проектите за връщане в офиса основават проблеми, кахъри и общо възприятие на безпокойствие измежду служащите, които са привикнали със свободата на отдалечена работа през последните две години.

Благосъстояние

Дистанционната работа разреши на чиновниците да си възвърнат възприятието за надзор върху работата си. Тя отстрани напрежението от ежедневното пътешестване и даде на хората повече време да се грижат за личното си физическо и психическо здраве. Следователно не е изненадващо, че съвсем половината (46%) от работещите, интервюирани от Glean, декларират, че се тормозят, че връщането им в офиса ще има пагубно влияние върху психическото и физическото им здраве.

Разбира се, отдалечената работа може да бъде и изолираща, заради което хибридните договорености са толкоз известни.

Социализация

Някои чиновници тъгуват за загубата на обществените събития на работното място поради отдалечената работа, макар че за други това беше скришен източник на наслада. Близо шест от всеки 10 служащи, интервюирани от Glean, споделят, че неналичието на другарство с сътрудниците им отвън работа е преимущество при работата от разстояние. От тази позиция завръщането в офиса за тези чиновници значи и евентуално завръщане на неуместните обществени събития след работа.

По-младите чиновници са даже по-склонни да предпочетат работата от вкъщи заради въпросната причина. Всъщност, 63% от респондентите на възраст сред 18-44 години виждат неналичието на потребност да излизат с сътрудници като преимущество на отдалечената работа.

Комуникация

Докато хибридната работа обезпечава добър баланс сред работа и персонален живот – за множеството служащи, връзката може да и да се окаже „ скъсана “, в случай че някои чиновници работят в офиса, до момента в който други ги няма там. Срещите са по-ефективни, когато са лице в лице. Освен това отдалечено работещите рискуват да пропуснат неофициалните раздумки и бъбренето в коридора, където работата се разисква неофициално, само че това оказва помощ доста в ежедневните задания.

Glean споделя, че 25% от чиновниците, които работят в хибридна среда, прекарват повече време в „ гонене “ на сътрудници за информация в този момент, когато работещите са се завърнали на работните си места, спрямо времето, когато цялата или по-голямата част от работната мощ е функционирала отдалечено.

Сътрудничество

Подобно на връзката, съдействието може да се окаже мъчно за екипите, когато някои сътрудници са в офиса, а други са разпилени другаде. Хибридните екипи могат да се окажат в дисбаланс, когато някои сътрудници са в офиса, до момента в който други са отвън него, и то освен тъй като информацията може да не се споделя еднообразно, само че и тъй като чиновниците в офиса може да разполагат с по-добри принадлежности и запаси за осъществяването на ежедневните задания.

Проучването на Glean откри, че повече от една трета (37%) от работещите в хибридна среда изпитват проблеми с ефикасното съдействие с сътрудници. Наред с това 18% споделят, че съдействието на работното място в действителност се е влошило, откакто чиновниците са се върнали на работното място.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР