След заседание на правителството в град ХандловаПредполагаемият нападател е заловенОпозицията

...
След заседание на правителството в град ХандловаПредполагаемият нападател е заловенОпозицията
Коментари Харесай

Премиерът на Словакия прострелян в корема и гърдите

След съвещание на държавното управление в град Хандлова
Предполагаемият нападател е хванат

Опозицията анулира плануван митинг

Премиерът на Словакия Роберт Фицо бе прострелян в корема и гърдите в град Хандлова, на към 150 км североизточно от словашката столица Братислава. Предполагаемият нападател бе арестуван, а министър-председателят откаран в болница за незабавна интервенция.

Нападението бе осъществено след изнесено съвещание на държавното управление в Хандлова. Премиерът излязъл пред културния дом в града и се доближил до събрали се локални поданици. На видеозаписи от случката се чуват няколко изстрела, съгласно очевидци четири, след което Фицо пада на земята. Веднага е вдигнат и отведен в автомобила си от охранителите. Същеременно цивилни и служители на реда повалят мъж, за който се счита, че е създал изстрелите. Подробности за него не бяха обявени, само тв каналът JoJ, разгласи, че нападателят е 71-годишен.

Първоначално Фицо е бил откаран в близка болница, като по това време е бил в схващане. След това обаче е бил откаран с хеликоптер в болница в Банска Бистрица, защото се нуждаел от незабавна интервенция, само че заради тежкото си положение не е било допустимо да бъде превозен до Братислава.

От екипа на премиера оповестиха на страницата му във фейсбук, че е бил прострелян няколко пъти и че е в “животозастрашаващо положение ”.

Словашкото Министерство на вътрешните работи разгласи, че нападението против премиера е било атентат. След офанзивата по Фицо най-голямата опозиционна партия анулира митинг, който бе плануван за довечера.

Президентката Зузана Чапутова, чийто мандат изтича, осъди “бруталната е безразсъдна офанзива ” против премиера.
“Решително съдя подлото нахлуване против премиера Роберт Фицо ”, написа шефката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в обществената мрежа “Х ”. И добави: “Подобна демонстрация на принуждение няма място в нашето общество и подкопава демокрацията - нашата най-голяма полезност ” ".

“Категорично осъждаме нападението против Роберт Фицо! Пожелаваме му скорошно възобновяване, а на фамилията му - мощ и кураж ”, написа в позиция на служебното държавно управление на България отпред с Димитър Главчев.

Германският канцлер Олаф Шолц написа в “Х ”: “Шокиран съм от стрелбата против словашкия министър председател Фицо. Насилието няма място в европейската политика ”.

“Бях надълбоко покъртен от чудовищното нахлуване против моя другар, министър-председателят Робърт Фицо ” - такава реакция показа в “Х ” унгарският министър председател Виктор Орбан.

“Шокираща вест от Словакия. Робърт, моите мисли са с теб в този доста сложен миг ”, написа в “Х ” полският министър председател Доналд Туск.

Фицо стана министър председател на Словакия за четвърти път след изборите през октомври предходната година, които неговата партия СМЕР завоюва. През януари той извърши едно от главните си предизборни обещания - да спре военната повощ от Словакия за Украйна. А предишния месец провокира недоволство с желанието си да закрие държавната радио и телевизия на Словакия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР