43.5% от софиянци ще гласуват и са решили за кого

...
43.5% от софиянци ще гласуват и са решили за кого
Коментари Харесай

15% от софиянци ще гласуват, но не знаят още за кого

43.5% от софиянци ще гласоподават и са решили за кого на локалните избори, които ще се проведат на 29 октомври. Данните от изследването " Електорални настройки в София една седмица пред изборите " показа шефът на Центъра за разбори и маркетинг Юлий Павлов на конференция в Българска телеграфна агенция. Възложители и финансиране на плана са от Центъра за разбори и маркетинг, а интервалът на осъществяване е изработен в дните 19-23 октомври на директно стандартизирано изявление. Изследването е направено измежду 804 пълнолетни жители на София. Метод на образуване на извадката - двустепенна гнездова извадка с възможност пропорционална на размера на гнездата.

14.7% от запитаните са решили, че ще гласоподават, само че не знаят за кого, 18.6% още не са решили дали да гласоподават и 23.2% от запитаните заявяват, че няма да гласоподават на локалните избори.

Анализът обгръща и въпрос " За коя листа за общински съветници биха дали своят вот хората "? 33.5% показват, че биха дали своят вот за ПП-ДБ, подкрепени от " Спаси София ", 24.2% биха дали вота си за ГЕРБ-СДС, 12.4% ще дадат вота си за Българска социалистическа партия за България, 10.8% за " Възраждане ", 5.9% за " ИТН " и 3.4% за локална коалиция " КОД ".

На въпрос " За кой претендент за кмет смятате да гласоподава ", 32.6% декларират, че ще гласоподават за Васил Терзиев (ПП-ДБ и " Спаси София " ), за Антон Хекимян (ГЕРБ-СДС) биха дали вота си 23.4%, за претендента за кмет на " Българска социалистическа партия за България " Ваня Григорова биха дали своят вот 19.5% от запитаните, за Деян Николов от " Възраждане " - 9.7%, за Ивайло Вълчев от Има Такъв Народ биха дали поддръжка 6.0% и за Вили Лилков от локална коалиция " КОД " ще гласоподават 4.5% от интервюираните.

Изследването на Центъра за разбори и маркетинг демонстрира, че на локалните избори най-вероятно ще има балотаж сред Васил Терзиев, който би събрал на първи тур на локалния избор 42.7% пред съперника си Антон Хекимян - 29.8%. За втори тур интервюираните отбелязва, че биха дали вота си още веднъж за Васил Терзиев - с 54.8% гласа поддръжка пред Антон Хекимян - 38.3% поддръжка.

В разбора специалистите са питали, в случай че на балотажа на локалните избори един против различен се изправят Васил Терзиев и Ваня Григорова, още веднъж претендентът на ПП-ДБ, подсилен от " Спаси София " печели най-вече поддръжка и на първи, и на втори тур. 47.2% от запитаните биха дали своят вот за Терзиев на първи тур, за разлика от 25.9% поддръжка за Ваня Григорова. На втори тур Терзиев още веднъж получава огромна поддръжка съгласно запитаните - 60.3% пред Григорова (33.1%).

Изследването обгръща и въпроси, свързани с проблемите, които би трябвало да бъдат решени след локалния избор, без значение кой ще стане претендент за кмет на София. 50.4% от запитаните отбелязва, че един от най-сериозните проблеми пред страната са високите цени и инфлацията, 22.1% споделят, че това е битката с корупцията, 14.0% декларират правосъдната промяна и смяната в Конституцията и 11.2% присъединението към Шенген и Еврозоната.

На въпрос кои са трите съществени казуса на София, които би трябвало да бъдат решени предпочитано, 27.5% от интервюираните споделят, че това са положението на пътищата и тротоарите, чистотата на сметосъбирането се прави оценка като проблем от 20.9%, 23.2% показват, че би трябвало да се реши казусът с паркирането и 19.7% означават, че би трябвало да се реши казусът с автомобилният трафик. Проблем за софиянци остават и съществуването тук-там в детски градини и ясли - за 17.9% от интервюираните.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР