42 страни по света призоваха Русия да изтегли военните си

...
42 страни по света призоваха Русия да изтегли военните си
Коментари Харесай

42 държави призоваха Русия да изтегли военните си от Запорожката АЕЦ

42 страни по света приканиха Русия да изтегли военните си от територията на Запорожката атомна електроцентрала. В специфична Декларация страните означават, че тяхното наличие там съставлява опасност за нейната безвредна работа.
Декларацията е оповестена на уеб страницата на делегацията на Европейски Съюз.
Към текста й се причисляват всички членове на Европейски Съюз, и Норвегия, Англия, Исландия, Съединени американски щати, Канада, Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия, Лихтенщайн, Грузия, Молдова, Черна гора, Северна Македония и Турция.
Страните припомнят, че експанзията на Руската федерация против Украйна е жестоко нарушаване на интернационалното право и Устава на Организация на обединените нации, а контролът на Русия върху АЕЦ заплашва правилата на нуклеарната сигурност.
„ Разполагането на съветски военни и оръжия на територията на централата е недопустимо и е неуважение на правилата за сигурност и попречване на риска, които всички членове на МААЕ са се заели да съблюдават. За оператора и украинските управляващи е значимо да могат да извършват суверенните си отговорности в границите на интернационално приетите граници на Украйна и законният личен състав да може да извършва отговорностите си без външна интервенция, закани и недопустимо сложни условия на работа.Това също ще разреши на МААЕ да извърши инспекция в сходство със отговорностите на Украйна за защитни ограничения мерки – в безвредна среда и навреме “, означават подписалите се.
Страните прибавят, че съветската инвазия в Украйна и наличието на съветски военни в атомните електроцентрали безспорно са нараснали риска от нуклеарни произшествия. 0Те също по този начин осъждат опитите на Русия да оправдае противозаконните си дейности в Украйна посредством дезинформация.
В четвъртък генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани за неотложно преустановяване на военните дейности наоколо до най-голямата атомна електроцентрала в Европа и основаване на демилитаризирана зона към нея. Към тези апели се причисли и първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел.
Русия отхвърли апелите на Организация на обединените нации за демилитаризирана зона към атомната електроцентрала.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР