4 часа и 40 минути партийно заседание - ако си

...
4 часа и 40 минути партийно заседание - ако си
Коментари Харесай

Имунитетът на Борисов, залогът Габриел, и как Радев овладява кметовете на ГЕРБ: Какво се чува в записа на Радостин Василев

4 часа и 40 минути партийно съвещание - в случай че си нямате друга работа в петък вечер, можете да си аргументите следващото интензивно мероприятие на ченгеджийницата, задействала Радостин Василев за трети път в другояче късата му политическа кариера.

Това, което няма да чуете, е хипотетичното отвращение на самия Радостин Василев.

Човекът слуша и прилежно си записва (СРС), само че нито един път не възкликва от неразбиране, най-малко пред себе си.

Депутатът от Политическа партия е на линия минимум три часа, по време на които ще чуете всички " бомбастични " разкрития от конференцията.

Ще чуете и доста повече елементи от кухнята на " Промяната " - като опасенията за идентичността на партията, за вероятностите на локалните избори, за 100-процентовото съмнение и отвращение за съдействие с ГЕРБ, за признанието, че липсват задоволително фрагменти, които да заменят " калинките на Радев и ГЕРБ ".

Ще чуете и доста тежки рецензии против " ротационния " кабинет от страна на хора, които са в листата с евентуални министри на Николай Денков.

Няма да чуете оценка за ГЕРБ, Радев, Движение за права и свободи, Възраждане и Има Такъв Народ, която да се разграничава от обществено декларираните позиции на Асен Василев и Кирил Петков.

Най-важното е, че ще чуете подтекста, от който са извадени всички изречения, излъчени от Василев в Българска телеграфна агенция. Ще разберете какъв брой обикновени опити за замяна има тук-там. И кой има интерес от тази замяна.
Бившият министър на спорта е залепил репликата на Кирил Петков, че Урсула фон дер Лайен " ще се опита да помогне " на България за еврозоната, до друга негова имитация, че " в Брюксел моралът не всеки път е единственият аршин, по който се правят оценка хората ".Втората фраза обаче е изречена много по-късно - в отговор на въпроса дали Бойко Борисов може да бъде отблъснат от ЕНП, в случай че той пожертва Мария Габриел с неспособността си да сформира държавно управление.Петков дава отговор, че Борисов няма да бъде отблъснат, само че ще загуби въздействие. " Мъжът на Мария Габриел ще каже " Тоя глупак прецака жена ми " в Брюксел. Но в Брюксел моралът не всеки път е единственият аршин, по който се правят оценка хората ".Репликата на Петков " Направихме леко “ала-бала ” през президента " е последвана от много трезво самопризнание за електоралната тежест на Политическа партия. " Аз си припомням като длъжностен министър, седнал съм и ги виждам всички депутати, отдясно са ДБ-тата и оттова нататък цялото поле е покрито с съветски опорки. И си казахме с Асен, в случай че заходим оттова (откъм Демократична България, б.р.), ще си седнем до тях, Може би 3-4 места, 5-10. Може би. Опитахме да заходим отляво и се получи. Осъзнавайки, че на Радев цялата страна и цялата машина е работила за нас (на изборите през ноември 2021 г.). Ние се чувствахме, че сме някакви гении, а то цялата машина е работила за нас в този миг. Което в никакъв случай повече на работи по-късно ", споделя Петков, след което Асен Василев прибавя, че гениалният миг за Политическа партия в действителност са били идващите избори - през октомври 2022, на които партията остана втора политическа мощ на фона на сваления кабинет и гневния спор с Радев.
Какво се чува в записа от срещата на Националния съвет на Политическа партия?

За Румен Радев:

Радев е недвусмислено общопризнат като съперник на Политическа партия, само че Петков и Василев нямат илюзии, че могат да се борят с него, до момента в който разполага с цялостен властови запас и държи службите за сигурност.

По-интересното е, че Борисов се опасява от Радев, тъй като той е почнал да му " краде " кметове на регионални центрове и тъй като " той ще загуби от президента, ние не сме му най-големият съперник на локалните избори ".

Асен Василев: " Правителството няма да падне преди локалните избори. Борисов не желае Радев да прави локални избори, локалните избори са 6 месеца занапред. Не знам дали гледахте откриването на залата в Бургас. Кметът на ГЕРБ предложения президента и не предложения Бойко и нито един човек на ГЕРБ, тъй като ще е самостоятелен претендент към Радев. Защото Радев е хванал под едната ръка Гешев, под другата ръка Копринков. И с едната ръка ги подкупва, с другата ги заплашва. И това сега се случва на безусловно всички герберски кметове. И вместо да имаме ГЕРБ 25%, ще имаме ГЕРБ 15% и прокремълска партия на Радев с локалните кметове. Тези хора, които кметовете ги държат, няма да дойдат при нас. Те вървят като крепостни с кмета и Радев е тръгнал да си пазари кметовете на ГЕРБ един по един. Някои от тях напълно явно се асоциират с него, а не с ГЕРБ. Ако Радев държи и полицията, това ще направи нещата трагично по-лоши за ГЕРБ. Те желаят относително почтени избори и знаят, че нашата полиция ще направи относително почтени избори. Защото в случай че Радев направи избори, ще ги направи нечестни в посока Радев. И ГЕРБ за първи път имат полза от почтени избори, а не от нечестни ".

Сходна е тезата и на Кирил Петков:

" Ако имахме единствено ГЕРБ като главен зложелател, животът щеше да е супер. Имаме Движение за права и свободи, имаме Има Такъв Народ, имаме руснаците, в действителност откъм гърба се крие… имаме Радев. Цялата тази конструкция е един зложелател. И в случай че се опитаме да отиграем “максимизирай против ГЕРБ без значение от всичко ", шансът да изпуснем цялата топка е голям. ГЕРБ е единствено един бранд на огромното зло, което стои откъм гърба. Да, главен маркетинг бранд за нас като зложелател, само че не като действителен зложелател ".

При договарянията за кабинет Политическа партия и Борисов са обсъждали опцията " импийчмънт " - само че са решили, че " по-голяма спекулация за Радев няма, тъй като ще си започва политическия план самичък. И той сега е с най-високия рейтинг ".

" Импийчмънт не е добра тактика, тъй като автоматизирано ще имаме най-голямата политическа партия на следващия ден. Трябва да му вземем службите, да му вземем властта, само че да го държим във властта. Защото към този момент е друго ти самичък да си подадеш оставката и да направиш партия - това наподобява гадно ", споделя още Петков.

За службите и Русия:

Това, което излиза наяве, е, че ГЕРБ са се съгласили Николай Денков да дефинира ръководители на службите за сигурност - ДАНС, основен секретар на Министерство на вътрешните работи, НСО, ДАТО, ДАР и други

" Това са наши хора, които са утвърдени от посолствата. Нямат нищо общо с ГЕРБ. ", е репликата на Асен Василев.

Ако ГЕРБ не се съгласи и неодобрява властта? " Драматично ще им се отрази външнополитически. Докато не са отстранили Гешев като основен прокурор, не мисля, че Борисов ще желае да върви на избори и да му падне имунитетът. Една конституционна промяна е 6 месеца, откъдето и да го погледнем, по-бързо е химера ".

" Борисов също желае да ги вземе от Радев. Как да се измъкнем, с цел да не са негови хора? Начинът е да кажем, че желаеме външни консултанти да оказват помощ с част от структурирането на службите. Тези външни консултанти не са какъв да е, а да дадат късмет да почистим съветския актив, който е надълбоко в службите. Някакъв много евентуален сюжет, тъй като там не сме сами, там сме и с външни сътрудници ", каззва Кирил Петков.

Прогнозата на Асен Василев обаче е извънредно отрицателна:

" Моят прочит е, че проруските сили ще вземат превес в идващите 18 до 24 месеца, за първи път от 1996 година Въпросът е дали те ще ги вземат, откакто сме в Еврозона и Шенген, т.е. количеството вреди, които могат да нанесат, са по-малки или повече. Ако някой има по-оптимистична доктрина, да ми я каже. Но това, което виждам от Възраждане, Българска социалистическа партия, президентството и всички походи за мир - ясно демонстрира, че се движим по тази траектория ".

" Най-бързият метод Възраждане да изчезне е един мандат на Възраждане ", споделя по-късно Кирил Петков.

За Мария Габриел

Личността на Габриел се оказва от изненадващо високо значение и за Политическа партия, само че и за Борисов.

Кирил Петков я разказва пред сътрудниците си като човек, който има упоритост да бъде министър-председател и това е главната ѝ мотивация да се върне в България. " Не е калинка ", а позицията на брачна половинка ѝ в ЕНП е " застраховката " против това, че Бойко Борисов би могъл да я " хвърли под рейса ", като провали кабинета преди нейния ротационен ред. Независимо че в ГЕРБ също имало брожения против това, че той е довел човек от чужбина, до момента в който " Деси " е оставена " да се бие в калта ".

Габриел в началото се разплакала, когато ѝ предложили да е външен министър и вицепремиер, само че без да получава мястото на Николай Денков.

" Идеята, че е в изчаквателна роля, с цел да стигне до мечтаната позиция, я слага като заложник в наше държавно управление, която да ни дава застраховка, че то няма да бъде съборено ", споделя Петков. А в случай че Мария Габриел желае да се потвърди като министър председател, " шансът Шенген да стане, е много висок ".

Лидерите на Политическа партия признават, че Габриел няма спънки да смени всички техни назначения във втория ешелон при ротацията, само че тогава всички министри ще подадат оставка и ще предизвикат рухване на държавното управление ѝ.

На въпроса " за какво ни интересува по какъв начин ще се усеща Габриел ", Николай Денков взема думата:

" Не става дума да се усеща добре Габриел. Въпросът е дали ще получим съдружник в проевропейска линия, или ще изглеждаме като най-големите идиоти в Европа, тъй като сме оставили България на съветските сили. Тази вероятност зависи от личността на Габриел, само че тя трансформира метода, по който ще изглеждаме в европейския подтекст. Тях ги интересува дали ще свършим работата, която се чака от нас, и да стопираме това, което се задава, или най-малко да го забавим с 18 месеца - или поради нас отиваме на избори с безусловно предсказуем резултат ", споделя той.

За имунитета на Бойко Борисов и " курбана " от ГЕРБ

За никой в Политическа партия няма илюзия, че приемането на ротационен кабинет " изпира " Борисов. " Въпросът е, че от време на време рядко се случва да има композиция от ползи да се направи нещо положително ", споделя Николай Денков. " Интересът на Борисов да се смени Иван Гешев съответствува с интереса на страната да смени системата ".

На предизвестието на Андрей Цеков, че " когато стартираме чистката и настъпим ползите на клиентелистката мрежа, с която се зарежда ГЕРБ, ще стане взривоопасна обстановка ", Асен Василев дава отговор, че " Борисов ще пусне всеки под рейса, с цел да си избави кожата - няма да отбрани един корупционен интерес, до момента в който знае, че го гледат под лупа извън и от вътрешната страна ".

" ЕНП не са му единственият проблем, американците са вторият проблем. Той не може напълно да скъса синджира и да хапе като оглупял, тъй като има и различен проблем и той го знае. Ще се пробва да се подмазва оптимално ", споделя още Кирил Петков. По думите му - Борисов считал, че " го пазят извън, тъй като им е значим да има държавно управление ".

" Единствената причина Бойко и Гешев да се стрелят е, че преди година и половина написахме в ПВУ Закона за правосъдната власт. Раазбраха, че няма по какъв начин да вземат парите, в случай че не се одобри законът. От друга страна има напън и от Европа и от Щатите и това е очевидно. Това е фиктивен ангажимент на страната. И когато Борисов стартира да извършва, цялата кочина се разстрои... Ако не теглим една на Бойко, това ни слага в обстановка да вдигнем напрежението дотам, че да гръмне целият бойлер. Това е win win прочитът. Lose lose прочитът e да вземем Габриел и да изгубим всички гласоподаватели и да ги дадем на Възраждане. А в случай че не вземем Габриел, ще сме неудачници, които вкарват страната в седми избори. Всички прочити са правилни ", споделя Асен Василев.

Всички на събранието повдигат въпроса с възможните дейности на Политическа партия при искане на имунитета на Борисов (предсказуемо поради войната му с Гешев).

" Не споделям, че това е наше предложение или решение, само че Христо Иванов даде едно предложение - споделяме, че се прави комисия по имунитетите, тъй като няма да е единствено на Борисов. Идеята е да се каже, че тази комисия работи, до момента в който се смени конституционната промяна и се вкарат европейските стандарти за повдигане на имунитет. Това купува някакво време. Не споделям, че би трябвало да го вършим или че това решение… - това е обособен диалог, който би трябвало да проведем. Това беше предлагането на Христо Иванов ", споделя Петков.

Той показва, че в случай че имунитетът на Борисов е пожелан за " нещо извънредно - примерно ликвидиране или за някаква идиотия ", Политическа партия може незабавно да гласоподава за свалянето му. Но не чака да има оставка на ръководителя на ГЕРБ.

Оставка на Борисов като водач на ГЕРБ? Не.

" Той има още голямо его и си мисли, че още е фактор. Абсолютна фантазия е да си мислим, че той се вижда, че си потегля и че за богатството на нас ще направи такова нещо ", споделя Петков.

" Борисов се вижда като началник на Външна комисия в Народното събрание ", споделя Асен Василев.

Делян Добрев очевидно е " кошмарът " на Политическа партия в ГЕРБ. Николай Денков разяснява, че даже Борисов да се отдръпна като водач на ГЕРБ, партията може да си избере Добрев за водач, което би прекъснало всевъзможни варианти за работа. Асен Василев и Кирил Петков го загатват и като част от вътрешната съпротива в ГЕРБ, която би могла да разцепи партията на Борисов, ако Политическа партия слагат изискване Добрев да бъде изваден от Народното събрание.

Евентуално това би могло да стане при " вътрешен спор, който Борисов може да употребява за вътрешните си потребности " - " само че това са неговите си потребности и ние не го знаем. И сигурно няма да ни пази ", споделя Петков.

За локалните избори:

Тук прогнозите на Асен Василев са толкоз песимистични, че очевидно провокират изненада измежду някои от съпартийците му.

Един от тях даже му припомня за Харвардските курсове, на които той и Петков са учили студентите си, че локалният избор е най-съществен за партия с упоритости за власт. Вариантът за ротационния кабинет с идеалната цел да създадат " смислени и необратими " промени, ще има цена: " Да загубим съвсем всички локални избори и в дълготраен интервал, идентичността на партията ".

Първо - тъй като част от гласоподавателите им ще " ни теглят една ", а " проруското крило ще пее " натиснаха ги от посолствата ". Василев обръща внимание на това, че с цел да бъде определен кмет, са нужни " не 25%, а 50% " за балотаж, а Политическа партия нямат варианти за съюзяване.

" За локалните избори в 90% от територията на страната ние не участваме с изключение на като непряк наблюдаващ. За страдание. Ако сме във властта, това може да се промени на няколко места. Но в случай че не сме във властта, локалните избори ще бъдат решени сред едни структури, които Радев ще пробва да покупи и заплаши с Гешев, и едни структури, които ГЕРБ си държат от сумати време по техните си способи.

" Правихме разбор за Хасково - ние имаме над 50% от вота, който е следен. Ако ще да създадем най-гениалната акция в света с най-гениалния претендент, няма по какъв начин да минем 50% и да спечелим на балотаж. От 30 години кметът на Хасково се избира от гласовете на Движение за права и свободи на избори. Точка. И в случай че желаеме да създадем каквото и да е на локални избори, би трябвало да разчукаме тази конструкция на гласовете. Ама не по метода, по който Радев желае - да удари няколко гербери и да си прибере гласовете за себе си ", споделя Василев.

В същия подтекст - Кирил Петков удостоверява и че Васил Терзиев е претендентът на " Промяната " за кмет на София.

" Попитахме го " Ти си ни претендент за кмет, какво мислиш по тази тактика (за ротационния кабинет)? ", с цел да не ни каже " Хвърлям кърпата и не ме интересувате повече ". Васко сподели: " За мен това е по-доброто нещо за страната, ние ще си действаме в София ".

За връзките с " Демократична България ":

За никой не е ясно - в това число за Петков и Василев - дали обединението от 49 Народно събрание ще се резервира на локалните избори, в случай че Народното събрание още веднъж се разпадне.

В Политическа партия предвиждат, че биха могли да качат малко поддръжката си без Демократична България на предварителни избори поради отлива на симпатизанти от ГЕРБ на фона на офанзивите на Гешев - само че " ще се борим вероятно за трето място ", тъй като " Възраждане " ще са във напредък.

Настроенията в Демократична България за ротационния кабинет се оказват неразбираеми - " Христо Иванов желае доста, само че не знаем дали ще събере поддръжка от неговите хора. Но Христо през днешния ден сияеше поради конституционната смяна, която е фантазията на живота му ", споделя Петков.

Това, за което в Политическа партия не се залъгват, е, че цялостното въздействие на обединението им измежду всички гласоподаватели е прекомерно едва.

" Интелектуалците са 7%. Седем до 10. Ако пуснеш народът, както е структуриран сега, да се репрезентира вярно, ние би трябвало да сме 10% с Демократична България, с всичко ", споделя той, очевидно имайки поради настроенията измежду всички над 60% негласуващи, които не схващат промените и си харесват Русия.

Най-интересното признание по тематиката е на Кирил Петков, който е запитан дали " Промяната " е дълготрайна идея, за която си коства да се борят хората по места без съюзяване с ГЕРБ.

" Кауза без хора няма. Но Демократична България ни даде страховит образец какво значи да оптимизираш единствено и само оцеляване. Правиш всевъзможни ходове единствено с цел да си в играта и стоиш на 4%, само че това не е проблем - в случай че оптимизираш дълголетието на партията, не те тормози дали си на 7, дали си на 4, дали си на 3, значимото е да си там. И както виждаме, ДСБ сполучливо 20 години е там. Най-вероятно този мотив, че те са единствената опция, е вървял от Костов насам. Въпросът е да има баланс сред оцеляване и дългоденствие и успеваемостта - нещо да създадем с това дългоденствие. Не виждам за себе си смисъл да стоим живи, без да имаме опция да променяме света...

На мен генералът Наско ми е доста приветлив, като си приказваме, само че той е тъкмо образец за човек, който постоянно усъвършенства дълголетието. Христо Иванов също сносно усъвършенства дълголетието. Не знам дали това желаеме да сме ние ", споделя Кирил Петков.

Асен Василев е още по-суров по отношение на съдружните си сътрудници, като дава отговор на Настимир Ананиев, че няма сделка с ГЕРБ за " да натикаме Движение за права и свободи в ъгъла " - и то не поради нежеланието на ГЕРБ.

" Това няма да се случи, не поради ГЕРБ, а поради нашите благи съдружни сътрудници, които желаят да вършат конституционна промяна. Христо Иванов се обади през днешния ден на Карадайъ, с цел да си приказват за конституционна промяна ", споделя Василев, на което Ананиев споделя: " На Карадайъ ще му сменят главата до идващите 4-5 седмици, ще има нов ръководител на Движение за права и свободи ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР