318 временни имунизационни пункта в страната ще бъдат открити за

...
318 временни имунизационни пункта в страната ще бъдат открити за
Коментари Харесай

Разкриват 318 временни пункта за COVID-имунизации


318 краткотрайни имунизационни пункта в страната ще бъдат открити за реализиране на имунизацията против COVID-19 , излиза наяве от заповед на здравното министерство. В нея се споделя още, че всички общопрактикуващи лекари би трябвало да вземат участие в акцията като имунизират искащите от пациентските си листи, заяви Българска национална телевизия. Масовата имунизация се чака да стартира при започване на март. Голяма част от персоналните лекари обаче имат терзания по отношение на дребния брой искащи да се ваксинират, както и със самата организация на имунизацията.

Списъкът на доктор Каракостова от Кочериново. По напътствие на здравната ревизия всеки месец би трябвало да подава имената на искащите да получат ваксина.

" Засега са се записали 70 индивида. Предполагам най-малко 100 индивида при започване на март ще бъдат имунизирани от моята процедура, което не е доста, към 7% от тези, които не са до 18 години ", споделя Виктория Каракостова, персонален доктор в Кочериново.

В Ахтопол имат различен проблем - единственият персонален доктор се е пенсионирал преди месец. Затова част от жителите на града са избрали джипи в прилежащия град Царево.

В село Търън, Смолянско, лекар Гаджалов към този момент е записал 30 фамилии в тетрадката си. Има 1300 пациенти в листата си.

“Да има изясненост от първи другия месец и тогава към този момент ще почнем по домовете да вървим да записваме. Още не е ясно, само че чакаме инструкции ", съобщи доктор Данчо Гаджалов.

За инструкции упорстват и в Пловдив, и в Софийска област.

" Ние чакаме указания за това каква ще бъде логистиката на нещата от РЗИ. Как ще бъдат доставени имунизациите, с кои ваксини ще бъдем зареждани ", сподели доктор Златка Лазарова, персонален доктор от град Пловдив.

" Ние не знаем действително министерството какво тъкмо желае от нас като общопрактикуващи лекари, които ще вършат всеобщата имунизация. Ние нямаме концепция също така, че би трябвало да имунизираме хората, на нас нищо повече не ни се споделя ", изясни доктор Виктория Чобанова - ръководител на Сдружение на общопрактикуващите лекари в Софийска област.

В началото на февруари Сдружението на персоналните лекари изпрати до здравните управляващи искане за инструкции, в които да е обяснено налично какви са показанията, противопоказанията и страничните резултати на всяка от имунизациите, както и какъв да бъде логаритъмът при оказване на първа помощ.

Личен доктор не може да откаже да имунизира пациент, това е част от неговите отговорности, акцентира доктор Николай Брънзалов - заместник-председател УС на БЛС.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР