300 хиляди лева от общинския бюджет да бъдат отпуснати за

...
300 хиляди лева от общинския бюджет да бъдат отпуснати за
Коментари Харесай

300 бона за косачки роботи в Пловдив

300 хиляди лв. от общинския бюджет да бъдат отпуснати за закупуването на 3 роботизирани косачки предлага шефът на „ Градини и паркове “ Веселин Козарев в докладна бележка до кмета Здравко Димитров.

„ Ако предлагането ни бъде признато, внезапно ще се усили успеваемостта от нашия труд. Преди към месец за първи път в Пловдив използвахме  косачка робот за обработка на тревата в зелените площи. Взехме машината чартърен, с цел да забележим какъв е резултатът. Резултатите са впечатляващи “, разяснява Козарев.

За една машиносмяна косачката робот, ръководена единствено от един човек с отдалечено, прави работа колкото 15 души с тримери. Ефективността ѝ е като на новозакупения огромен трактор с мулчер,  с който косим тревата в коритото на Марица и огромните поляни в „ Тракия “.  Особено практична е за междублоковите пространства, където поради огромните си габарити тракторът не може да влезе.

„ Само за два дни новаторската машина окоси тревата от Братската могила по целия бул. „ Свобода “ до парк „ Парашутна кула “, а чиновниците ни, които щяха да се трудят там най-малко седмица, прехвърлихме да обработват по-малки вътрешноквартални терени “, даде като образец Козарев.

Според него закупуването на роботизирани косачки ще е доста скъпа облага за „ Градини и паркове “, защото интервалът на интензивно косене съответствува по време с други значими действия – засаждането на цветя и  поддръжката на чистотата на зелените площи. Същевременно се икономисва и операцията по събиране на окосената трева, защото тя и дребните дървесни издънки се надробяват на доста ситно.

Направеното от предприятието пазарно изследване сочи, че до към 100 хиляди лева коства една мощна и с огромна успеваемост косачка робот. В тази цена се включват лебедка, предопределена за по-стръмни скатове, прикачен инвентар весло за разчистване на сняг по парковите алеи през зимата, както и самата доставка на техниката.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР