28 училища ще модернизират учебните си лаборатории, кабинети и производствени

...
28 училища ще модернизират учебните си лаборатории, кабинети и производствени
Коментари Харесай

28 училища ще получат модерна техника за професионално обучение

28 учебни заведения ще модернизират образователните си лаборатории, кабинети и индустриални бази с нова техника и профилирани софтуерни артикули за образование по специалности, оповестиха от Министерството на образованието и науката.

За плановете са планувани 2.24 млн. лева по модул " Подобряване на материално-техническата база " на Национална стратегия " Професионално обучение и образование ". Инвестициите са ориентирани към четири междинни учебни заведения с професионални паралелки и към професионални гимназии, които приготвят експерти в областта на туризма, селското стопанство, индустриалните технологии, превоза, електротехниката и енергетиката и други

Максималната стойност на всеки план е 100 000 лв., което включва и минимум 10% съфинансиране от фирми-партньори на учебните заведения. Училищата към този момент са получили 65% от сумите, а до края на годината ще получат и остатъка.

По тази стратегия в 37 професионални посоки се създават нови типови образователни проекти и стратегии. Изготвят се и осем електронни образователни пособия. Създават се също национални изпитни стратегии от професионални гимназии в партньорство със сродни учебни заведения и представители на бизнеса.

В рамките на Националната стратегия " Професионално обучение и образование " бяха подготвени над 300 учители. Те ще вземат участие в провеждането на държавния изпит за придобиване на професионална подготовка, който през 2022 година за първи път ще бъде наложителен за всички възпитаници от професионалните гимназии и паралелки. Досега те имаха право да изберат този изпит вместо втората наложителна матура.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР