27-мото издание на Есенния международен театрален фестивал Сцена на кръстопът“

...
27-мото издание на Есенния международен театрален фестивал Сцена на кръстопът“
Коментари Харесай

19 спектакъла очакват публиката на „Сцена на кръстопът“


27-мото издание на Есенния интернационален сценичен фестивал „ Сцена на кръстопът “ стартира тази неделя в 19 часа в огромната зала на Драматичния спектакъл с премиерата на „ Месец на село “ по Тургенев. Представлението е на студентите от НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “ от класа на проф. Маргарита Младенова, която е и режисьор на спектакъла, а в понеделник е втората премиера в програмата – „ Лебедът “ на Пловдивския спектакъл, с присъединяване на Патриция Пъндева, Спартак Панталеев и Тодор Дърлянов, режисьор – Петър Батаклиев.

 Тазгодишното издание на фестивала включва 19 спектакъла, голям брой изложения, министър председатели на книги, кръгла маса и четене на пиеса. Детайли и акценти от програмата бяха показани през днешния ден на обичайна конференция в театъра, която предшества откриването на фестивала. В нея взеха присъединяване Пламен Панов – заместник-кмет по просвета, археология и туризъм, Александър Секулов – драматург на театъра, Сюзанна Арутюнян-Василевска – и.д шеф на театъра, Ирена Чанкова – фестивален продуцент и Мария Луцова от пресцентъра на „ Сцена на кръстопът “.

„ Всяка година с началото на Есенния салон на изкуствата в Пловдив се усещам като на гръцка олимпиада. Започва един маратон на изкуствата в Пловдив и по извънреден метод виждаме най-хубавото от културния живот на града. А с началото на „ Сцена на кръстопът “ се усещам като част от гръцката делегация. Ако сте гледали разкриване на олимпийски игри, сте виждали, че делегацията от Гърция е първа, тъй като е родината на игрите. Там се е зародил и театъра. Есенният салон на изкуствата не може без „ Сцена на кръстопът “ – неразривно свързани са. Това е неповторим фестивал и съм благополучен, че и тази година театърът сплотява. Продължава съдействието с театъра от гр. Велес в Северна Македония, ще забележим и спектакли от Гърция, Канада и Египет„, сподели заместник-кметът Пламен Панов и пожела триумф на тазгодишното издание, което е под името „ Театъра – копнежа “.

Драматургът на Пловдивския спектакъл Александър Секулов акцентира, че тази година акцентът на откриването е представянето на младите актьори от НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “  с преподавател-  проф. Маргарита Младенова, които също участваха на конференцията.

„ Няма различен метод да им дадем път и доверие. Ние в Пловдивския спектакъл имаме на своя страна публиката, а тя има положителни очи. На тези младежи им е доста мъчно, тъй като влизат в облици, които са надалеч от тяхната възраст, само че одобряват предизвикването. Те са млади и надарени. Ние сме отсреща да им дадем поле на изява в най-стария професионален спектакъл в България. Да ги подкрепим по всевъзможен метод – със сцена, с професионален механически екип, финансово. Те репетират по 12 часа в НАТФИЗ, само че там е друго. Там е „ утробата “, а тук в Драматичния спектакъл е „ родилното поделение. Ще продължим да ги поддържаме и отсега нататък, това няма да е индивидуален случай„, сподели Александър Секулов.

В понеделник – 11 септември , предстоят две представления – „ Шахнаме: Сказание за Зал “ и премиерата на Пловдивския спектакъл на „ Лебедът “. Почитателите на режисьора Веселка Кунчева ще могат да се насладят на нейния театър „ Дон Кихот “ на Младежкия театър  на 12 септември.   Още едно луксозно зрелище на младежката натрупа ще зарадва публиката на 12 септември – „ Арт “  с Петър Петров – Перо, Георги Гоцин, Кирил Недков.

На 13 септември  ще забележим – „ Игри в задния двор “ на спектакъл „ София “ и „ Неведение “ на Народен спектакъл „ Иван Вазов “.  На 14 септември  „ Сцена на кръстопът “ се трансформира в интернационална сцена с копродукцията „ Едуард II “ на Драматичния театър  и  Народен спектакъл „ Йордан Хаджиконстантинов – Джинот “ – Велес, Република Северна Македония. Зад плана стои изключителният режисьор Андрий Жолдак, а в спектакъла взе участие и артистът от Пловдивския спектакъл Борис Кръстев. В същото време на Камерна сцена ще се играе спектакъла „ Великденско вино “ с Владимир Пенев. „ Няма ток за електрическия ток “ на драматурга Александър Секулов ще оживее в интерпретация на трупата от Народен спектакъл „ Йордан Хаджиконстантинов-Джинот “ във Велес  на 15 септември в Голяма зала . По същото време на камерна сцена ще гледаме „ Козата, която свири на акордеон “ с създател и режисьор Елин Рахнев – моноспектакъл на Мая Бежанска.

„ Представление и половина “ и „ Кралицата майка “ на спектакъл „ Българска войска “  са двете представления, които можем да гледаме  на 16 септември Ден по-късно   от 19 часа на Голяма сцена гостува „ Нацията на влюбените “ на ДКТ „ Иван Радоев “-Плевен.

„ Съвсем елементарна история “ ще ни опишат актьорите от Бургаския театър  на 18 септември , а в същия ден на Камерна зала ще гледаме и „ Светици и перверзници “.  Ден по-късно  ще се забавляваме с „ Една задръстена звезда “ на Сатиричния спектакъл, а в същия ден на Камерна зала ще преживеем страстите на „ Чест “ на Театър 199.

На 20 септември  в Голямата зала на театъра ще гледаме „ Портокал с часовников механизъм “ на Стайко Мурджев, който публиката под тепетата познава от работата му като режисьор на Пловдивския спектакъл.  Закриването на фестивала е на 21 септември от 19 ч. с паметния театър на пловдивската трупа  – „ Едип и пророците „.

Две специфични събития – част от съпътстващата стратегия, ще доставят спомагателна наслада на публиката. На 12 септември от 19 часа в Епископската базилика ще се насладим на осъществяването на гръцката театрална групировка „ Реон “, която ще показа „ Елена “ по Еврипид. В същия ден от 19 часа в Кукления театър  египетският спектакъл „ Ал-Талеаа “ ще гостува със  спектакъла „ Фарида “ на Аида Фахми.

Фестивалът „ Сцена на кръстопът “ се реализира с поддръжката на Община Пловдив, Министерство на културата, „ Роза Импекс “, „ КЦМ 2000 груп “, МАИ Груп Холдинг, Атаро Клима и Ондулин.  Домакин на събитието е Драматичен театър-Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР