2-месечно бебе с рядко онкологично заболяване беше оперирано в болница

...
2-месечно бебе с рядко онкологично заболяване беше оперирано в болница
Коментари Харесай

Лекари извадиха тумор от бъбрека на 2-месечно бебе

2-месечно бебе с рядко онкологично заболяване беше оперирано в болница " Токуда ". Екипът на доктор Калоян Давидов е извадил израстък, обхващаш 2/3 от бъбрека, дружно със самия орган, оповестиха от столичното лечебно заведение.

Интервенцията била подхваната, откакто станало ясно, че химиотерапията не е подобаваща с оглед дребната възраст на пациента и общото му тегло - 5 кг.

При липса на навременна интервенция при този тип тумори постоянно се стига до бързо повишаване и обгръщане на близките тъкани, в това число засягане на другия бъбрек и метастази в белите дробове, коментират от болничното заведение.

Момиченцето било ориентирано към " Токуда " от варненска болница, която родителите потърсили поради кръв в урината на бебето и анемия, която налагала кръвопреливане. Симптомите почнали на 5-ия ден от раждането. Варненските лекари създали ехограф и скенер и разкрили злокачественото образувание, обхващащо огромна част от левия бъбрек на бебето.

След съвещания с анестезиолози, педиатри и неонатолози решили, че интервенцията е единственото спасение.

Операцията е минала безпрепятствено, без затруднения. Малката пациентка се възвръща бързо, твърдят от " Токуда ".

" Това е много необичаен случай – подобен вид вродени тумори се срещат едвам при 6 на 1 милион деца. Бързото диагностициране и предприемане на лекуването са основополагащи за изхода от болестта. Успяхме да отстраним тумора напълно в точния момент преди засягане на други тъкани и органи като интервенцията мина извънредно добре. Очакваме младата девойка да се възвърне напълно скоро ", описа доктор Давидов, шеф на отделението по урология.

При това заболяване бързата реакция е от решаващо значение, тъй като то прогресира, може да се разпространи  освен локално, само че и двустранно с обгръщане на другия бъбрек. Операцията в ранен стадий дава огромни благоприятни условия за цялостно изцеление.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР