16,4 млн. компютъра са доставени в региона за периода януари-мартПандемията

...
16,4 млн. компютъра са доставени в региона за периода януари-мартПандемията
Коментари Харесай

РС пазарът в EMEA с над 3% спад за тримесечието

16,4 млн. компютъра са доставени в района за интервала януари-март

Пандемията докара до спад в продажбите на потребителски компютри с 8,5% в ЕМЕА
(снимка: CCO Public Domain)

Пазарът на компютри в района EMEA (Европа, Близкия Изток, Африка) се сви през първото тримесечие, заради пандемията от ковид COVID-19. Регионалните доставки на настолни компютри, преносими компютри и работни станции в интервала януари-март са намалели с 3,1%, в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, и възлизат на 16,4 милиона единици, съгласно разбор на IDC.

Неблагоприятният сюжет в макроикономиката, породен от експлоадирането на пандемията от ковид, е довел до спад в продажбите на потребителски компютри с 8,5%. Корпоративният сегмент обаче сподели дребен напредък от 0,7%, сочи отчетът на IDC.

В Западна Европа продажбите на компютри са намалели с 1,2% на годишна база. В сегмента на корпоративните решения е регистриран растеж от 3%, а в потребителския – спад от 8,9%.

Анализаторите регистрират растеж в доставките на десктопи за фирмите с 6,3%. Той се дължи на нарасналото търсене на нови системи, заради приключване на поддръжката на Windows 7. Освен това сегментът на настолните районен съд е по-малко обиден от прекъсването на производството в изискванията на пандемия.

Тъй като китайските заводи сглобяват доста повече преносими компютри, в сравнение с настолни компютри, лимитираната работа на предприятията засегна доставките на преносими компютри в по-голяма степен. Въпреки това този сегмент в страните от ЕМЕА бележи растеж от 0,9% през първото тримесечие, подкрепят от нарасналото търсене на мобилни компютри за отдалечена работа.
още по тематиката
HP Inc. остава най-големият производител на компютри в района EMEA. Но доставките от компанията са намалели с 11,3%, вследствие на което пазарният й дял пада от 29% на 26,6%.

Това разреши на Lenovo да се приближи до водача. Китайският производител усили доставките си на компютри в района с 5,9% и към този момент заема 26,4% от пазара. Челната тройка затваря Dell, която управлява 16,6% от пазара.

Следват тайванските производители Asus  и Acer с дялове надлежно 7% и 6,5% от пазара на компютри в Европа, Близкия Изток и Африка. Най-силна динамичност в Топ 5 демонстрира Dell, която е усилва доставките си със 7,8%.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР