153-ма работодатели ще могат да сключват договори със студенти през

...
153-ма работодатели ще могат да сключват договори със студенти през
Коментари Харесай

Одобрени са 53-те болници, които ще назначат студенти медицински сестри

153-ма работодатели ще могат да подписват контракти със студенти през академичната 2022/2023 година, реши държавното управление на днешното си съвещание. Сред тях са 53 лечебни заведения (частни и държавни), които са препоръчани от Министерството на здравеопазването и са декларирали потребност от медицински сестри, лаборанти и рентгенови лаборанти.

Държавата ще покрие разноските за образование на назначените студенти, при подписан контракт за обезпечаване на стаж на студента за интервала на образованието и на работно място след сполучливото му довеждане докрай. Компаниите ще обезпечат и работно място на бъдещите висшисти след сполучливото им довеждане докрай. Младите хора се задължават да работят в лечебните заведения след дипломирането си.

Целта на финансовата поддръжка е да се усъвършенства връзката сред висшето обучение и потребностите на стопанската система и да се подтиква образованието във значими за развиването на страната специалности, където има дефицит на висококвалифицирани фрагменти.

Специалностите, за които могат да се подписват контракти, се утвърждават от министъра на образованието и науката.

Припомняме, че от МОН обявиха, че описът на работодателите в плана е съгласуван с упования дефицит на фрагменти за пазара на труда в избрани браншове, провежданата държавна политика във връзка с висшето обучение, както и със специалностите и работодателите, препоръчани от съответните отраслови министри. В плана са включени 153-ма работодатели, като за включените в листата работодатели е декларирана нужда от 1416 експерти. За съпоставяне, за образователната 2021 – 2022 година са били утвърдени 154 компании, като те са декларирали нужда от 975 експерти.

През тази година лечебните заведения декларират нужда от експерти по здравни грижи, като нито една от тях не е подала поръчка за студенти по Медицина. Заявени са близо 500 бройки за медицински сестри, 107 за медицински лаборанти и 62 за рентгенови лаборанти.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР