147 общински наредби изискват от хората такси, които не отговарят

...
147 общински наредби изискват от хората такси, които не отговарят
Коментари Харесай

Прокуратурата: Общински такси извън закона в 147 наредби

147 общински наредби изискват от хората такси, които не дават отговор на законовите разпореждания, демонстрира инспекция на Върховна административна прокуратура.

ВАП извърши поредна инспекция по реда на надзора за правда по отношение на разпореждания на подзаконови нормативни актове, признати от общински препоръки, с които се претендират такси в размер на % от стойност, определена от локалния орган на власт за производства за настаняване чартърен, продажби, размени или основаване на вещни права върху общински парцели, както и възнаграждение на така наречен „ режийни разходи “, чиято големина е закрепена по еднакъв метод, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

В някои от случаите дължимостта произтича по силата на член 111 от Закона за локалните налози и такси, само че ВАП намира, че следва да се съблюдават главните правила за пропорционалност на таксите на нужните материално-технически и административни разноски по даване на услугата.

При използване на въпросните разпореждания се основава обстановка, при която по идентични покупко-продажби с парцели, само че на друга стойност, се заплаща диференцирана такса.

В други хипотези, се вкарват отговорности за възнаграждение на такса, без от общината да се оказва действително насрещна услуга, което нарушава разпоредбите на чл.6 и сл. от Закона за локалните налози и такси.

При инспекцията на ВАП са разкрити и наредбите, с които се вкарват такси за прилагане на автогари или за осведомително обслужване и т. н., чийто размер се разграничава съгласно цени на билети, дължина на направления и други в нарушаване на условието за тъждественост на критериите по отношение на всички превозвачи по чл.22, ал.3 от Закона заавтомобилните транспорти. 

Към сегашния миг са открити 147 общински наредби, с които са регламентирани локални такси без законова основа, натоварващи жителите и юридическите лица с спомагателна финансова тежест, както и при неспазване на главните правила за пропорционалност на таксите на нужните материално-технически и административни разноски по даване на услугата.

Подадени са 25 протестa до административните съдилища срещу разпореждания от подзаконови актове, настоящи на територията на общините Добричка, Каварна, Шумен, Смолян, Габрово, Дупница, Кюстендил и други

Проверката на ВАП продължава. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР