133 народни представители с мнозинство в подкрепа на ЕС и

...
133 народни представители с мнозинство в подкрепа на ЕС и
Коментари Харесай

Власт на ротация: Силите, слабостите, възможностите, заплахите

133 народни представители с болшинство в поддръжка на Европейски Съюз и НАТО и съвсем всеобщо единодушие за незабавна конституционна промяна.

Иван Гешев - на " пързалката " на историята като първия основен прокурор, уволнен заради неприспособимост.

Край на първобитната експанзия и дивашката компроматна война сред двете най-големи политически сили.

Тази оферта, която ГЕРБ и ПП-ДБ оферират под етикета " Ротационно ръководство ", наподобява прекомерно хубава на фона на претърпяното в последните 2 години - и надлежно повдига някои въпроси.

Мисълта, че в политиката е допустима игра с двама спечелили, до момента постоянно била прекомерно далечна за българската действителност, да не кажем, че наподобява в прочут смисъл наивна. Очевидно е, че и в този случай единият ще вземе повече отговорности, до момента в който обезпечава на другия легитимността, произлизаща от властта.

За елементи от електората и на двете партии, които имат мъчителен опит с основните " герои " в този формат, примирието с съперника е тежка контузия. Избирателите на ГЕРБ могат да преглътнат Движение за права и свободи, обединени и разединени патриоти, както и други екзотични сътрудници, само че харвардските дипломи са мотив за насмешки и смешки.

И в другия лагер политическото отчаяние минава през комизъм. " Първо подкрепяхме Радев, с цел да не ръководи Бойко. Сега поддържаме Бойко, с цел да не ръководи Радев ", гласи един от мненията след новината на 22 май. На пръв взор и в случай че махнем детайлите, всичко звучи правилно. В политиката обаче дяволът постоянно е в тях.

Неизвестните към " властта на ротация " към момента са прекалено много: не се знае по какъв начин ще наподобява формалното съглашение сред ГЕРБ и ПП-ДБ и ще издържи ли въобще една ротация?

Експеримент като този ще може да се прави оценка единствено със задна дата, тъй като не наподобява на нищо, което сме виждали до момента.

За всеки, в това число и за участниците е ясно, че съюз сред полярно отблъскващи се сили не е стабилно властово решение, а по-скоро мост, който би трябвало мине над към този момент станалите прекомерно дълбоки води на президентската власт. Рискът България да остане в сивото поле на неустойчивостта след 9, или след 18 месеца е нещо, което и двете групи би трябвало да имат поради.

И въпреки всичко: какви са мощните и слабите страни на възможния кабинет " Денков-Габриел "? Какви са опциите и заканите пред него?

Силите
След цяла година на безвремие и безредие Народното събрание най-сетне ще може да проработи всъщност с задоволително ясна стратегия за ръководство. Държавната администрация ще би трябвало излезе от мимикрията.Ще се постави завършек на срамния за властта 6-месечен интервал без постоянен бюджет.Ще могат да се запълнят най-малко част квотите в неефективно работещите държавни регулатори поради изтекли мандати - Национален осигурителен институт, Българска народна банка, КЕВР, КПКОНПИ и др.Край на служебното ръководство на Румен Радев, завоите към Москва и неприкритите опити да се неодобряват законни решения на Народното събрание.България най-сетне ще формулира разбираема, предсказуема и надеждна външна политика в изискванията на война в Европа.Държавата си икономисва (или най-малко отложи) следващия популистки опит с надуване на балона на " Възраждане " - или още една предизборна акция с доминация на кремълски опорни точки в националните медии.За първи път ГЕРБ и ПП-ДБ демонстрират по-различна политическа просвета след интервала на самозаблуда, че могат да доведат противника си до цялостна капитулация. Сега е ред да убедят гласоподавателите си за какво това е по този начин.Двете групи са в класическата игра на " алтернативата на пандизчията " - обстановка, в която взаимното изменничество в гонене на персоналния интерес не създава най-благоприятен резултат.Несъвършеното решение е по-добро от неспособността да формулираш каквото и да е решение - изключително когато си политически водач. В противоположен случай, оставяш самодейността на фактори, върху които нямаш надзор. 9-те месеца на властово завъртане са по-добре от първичния вид за 6 и повече от целия предходен мандат на " Продължаваме промянта ".
Слабостите
ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България рискуват да станат съпротива на личните си гласоподаватели - " ротационният " формат е неизвестен и частично неясен. Общо ръководство може да се оправи сполучливо единствено с убеждаването и със единодушието на гласоподавателите - в противоположен случай се трансформира в скрит план на елита.Краткият небосвод, който си слагат, може да изправи България пред нова рецесия единствено след година и половина.Липса на цялостна поддръжка от страна на Демократична България и на експертни имена в проектокабинета като Божидар Божанов или Александър Симидчиев слага в Политическа партия в по-слаба позиция по отношение на ГЕРБ, където дисциплината е от първостепенно значение. Както споделяше преди време Красимир Велчев - грам преданост тежки колкото кг мозък в ГЕРБ.Фактът, че " Промяната " е тази, която към момента се структурира като партиен уред, крие риска за непредвидени удари от страна на свои. Това към този момент се случи с Иван Христанов и Александър Дунчев преди последните избори.Катарзисът, през който ГЕРБ в никакъв случай няма да мине непринудено и без колапс, е отдръпването на Бойко Борисов от политиката. Докато това не се случи, никой не може да одобри на съществено 180-градусовия завой към правосъдната промяна от страна на партията.Все още не е ясна каква би била цената за по-високата поръчка на Христо Иванов за конституционна смяна, за която ще са нужни и всички гласове на Движение за права и свободи.Нежеланието да се формализира ротационното ръководство през тип съдружен документ в композиция с променливите политически позиции на Бойко Борисов и партията му, може да се окаже подводен камък пред единството на болшинството в Народното събрание.ПП-ДБ губят опцията да водят мощна акция на локалните избори против настоящите кметове на ГЕРБ, до момента в който са в колаборация с Борисов на централно равнище. Това дава коз на останалите партии по места - изключително на " Възраждане " и претендентите с тил от президентството.
Възможностите
България има късмет да стане част от Шенген, да вкара еврото, да възвърне ерозиращата социална поддръжка за участието в Европейски Съюз и НАТО и да обуздае проруските подводни течения.Излизането от цикъла с непрекъснати предварителни избори дава опция за връщане към политиката на дълготрайна финансова непоклатимост - отбягване на риск от свръхдефицит, стабилизиране на приходите, а при стратегия " най-много ", положителна смяна на цялата бизнес среда в България.Това е първото постоянно държавно управление от 2009 година насам, в което няма съдружни сътрудници с неприкрити антизападни позиции - такива бяха Българска социалистическа партия през 2021 и 2013, " Патриотите " през 2017, АБВ на Първанов през 2014.Ако кабинетът " Денков / Габриел " не се трансформира в кошмарно повтаряне на всички по-ранни опити за фасадно " експертно " държавно управление - парламентаризмът най-сетне ще даде сигнал към обществото, че е единственият допустим, плуралистичен и либерален метод за ръководство в българските условия.Ревизията на Изборния кодекс, за която ГЕРБ към този момент дават единодушие, отваря опция за коригиране на най-малко част от безумията на последния парламент.133 гласа на ГЕРБ и ПП-ДБ дават опция за попълване на десетки основни позиции в регулаторите и институциите с парламентарни квоти даже без " спорене " с Движение за права и свободи.Това парламентарно болшинство ще би трябвало да избере и новите членове на Висшия правосъден съвет и инспектората, а посредством тях - и нов основен прокурор, и нов ръководител на Върховен административен съд през 2024. Шанс за качествена смяна на тотално компрометираната правосъдна власт, който се появява един път на десетилетие.Смяната на тона в връзката сред двете най-големи сили ще е първата стъпка към връщане на най-малко дребна част от престижа на професионалната политика.ПП-ДБ и ГЕРБ имат късмет да сложат ограничавания на едноличната президентска власт през възможните промени в конституцията.Никой няма изключително високи упования към това ръководство - в случай че партиите се ориентират към ефикасност и покажат мощно водачество по значимите тематики, могат да излязат без тежки вреди.
Заплахите
Войната в Украйна и световната неустойчивост са първият риск пред всяко ръководство в Европа - изключително за страна с завладяни институции като България.Това ръководство ще е заобиколено от мощни неприятели от всички страни - от Румен Радев, който управлява службите за сигурност, през Иван Гешев, който още си чака " достойния езкит ", до съветската пета колона или фрустрирания издател на ПИК.Отношението към референдума против еврото на " Възраждане " ще е пробата за политическата заможност на ГЕРБ и ПП-ДБ - дотук липсва каквато и да е акция за усилване на европейската интеграция на България, а вандалските акции против представителството на Екологичен потенциал и Европейска комисия прекомерно дълго останаха без партийна реакция.Поведението на Движение за права и свободи е един от най-големите опасности - партията от дълго време си сложи за цел да ръководи и няма да допусне да изгуби неофициалния си надзор върху правосъдната власт. А това подрива основата на всевъзможни диалози за конституционни промени.Местните избори през октомври/ноември ще са първият избор на доверие за ръководството, когато ще се прояви и недоволството на гласоподавателите на Политическа партия и Демократична България. Двата процеса рискуват да се саботират взаимно - прекомерният фокус върху кметските избори може да провали централното ръководство, а напрежението на централно равнище да демотивира структурите по места (там, където въобще ги има).Румен Радев към този момент се готви да стане още един мощен фактор на локалните избори - всевъзможни кавги сред ГЕРБ и ПП-ДБ ще играят в негова изгода.Няма никакви гаранции, че кабинетът ще оцелее до първа ротация. Кой ще носи отговорност за възможен неуспех и преждевременни избори? Мандатът е на ПП-ДБ.ГЕРБ продължава да има комфортен авариен вид за заобикаляне на формалния си сътрудник във властта. Не е ясно по какъв начин ПП-ДБ биха могли да ги спрат от тактически обединения с Движение за права и свободи и " ИТН " по основни гласувания или кадрови назначения.ГЕРБ се приближава рисково покрай Румен Радев по всичко, обвързвано с енергетиката. Жестът с издигането на някогашния началник на " Булгаргаз " Николай Павлов за министър в кабинета " Габровски " беше индикативен за действителната ориентировка на Борисов по този проблем. В ДАНС (контролирана от Радев) и в прокуратурата " висят " и неразбираеми следствия против министрите от някогашния кабинет на Кирил Петков, които всеки миг може да бъдат използвани по предопределение.С три обособени центъра за взимане на решения в ПП-ДБ, без да броим по-известните независими " единици " като Настимир Ананиев, Радостин Василев, Бойко Рашков, и други, рискът от разцепление в групата е действителен.Докато “реформаторите ” се занимават с конституционните промени, рискуват да изгубят взор върху оперативното ръководство - където ГЕРБ имат и опит, и неприкрит интерес. Опасността е от повтаряне на 1990-1991 година, когато приемането на конституцията се използваше като заслон за запазването на лостовете на Държавна сигурност и комунистите за въздействие в стопанската система.ГЕРБ са посочили, че нямат угризения да неодобряват в Народното събрание непознатите министри даже когато са в положителни съдружни връзки с тях - прочие несъстоялата се здравна промяна на Петър Москов. Последния път, когато Христо Иванов беше оставен да прави конституционни промени, Борисов избра игрището на " Бистришките тигри " пред Народното събрание.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР