13 депутати от ГЕРБ, вносителите от ДПС и парламентаристите от

...
13 депутати от ГЕРБ, вносителите от ДПС и парламентаристите от
Коментари Харесай

Президентското вето за КТБ падна в правна комисия

13 депутати от ГЕРБ, вносителите от Движение за права и свободи и парламентаристите от Оперативна програма одобриха наново закона, както беше гласуван и в пленарната зала. 7 народни представители от Българска социалистическа партия и Воля бяха срещу.

Закона за банковата неплатежоспособност бяха импортирани от депутатите от Движение за права и свободи Йордан Цонев и Делян Пеевски. Държавният глава Румен Радев наложи несъгласие с претекстовете, че в предходните и заключителни разпореждания има текстове, с които се "преуреждат с назад деяние в нарушаване на правовата страна настъпили правни последствия, добити права и погасени отговорности ".

В комисията през днешния ден нямаше представител на президентството, само че там бяха синдиците. Непосредствено преди гласуването синдиците приканиха депутатите да прегласуват закона за банковата неплатежоспособност, тъй като единствено по този начин ще могат да се възстановят в масата на несъстоятелността 1,4 милиарда лв., източени от банкрутиралата банка.

"Милиард и 400 млн. лева ще е резултатът да влязат в масата на несъстоятелността. Това ще помогне на вложителите и кредиторите на банката да си получат парите. Трети път се явяваме на комисия за този закон. Потвърждаваме нашето мнение, че този закон би трябвало да бъде признат, с цел да попълним масата на несъстоятелността и там да влязат 1.4 млрд лв.. Досега това число не бяхме го казвали, само че това ще е резултатът от този закон. Той ще помогне на нас, на вложителите, на кредиторите на банката да си получат парите. Ако не бъде признат, това ще е в помощ на длъжниците, които не желаят да връщат парите ", съобщи синдикът Ангел Донов.

От Движение за права и свободи са поискали информация от финансовия министър Владислав Горанов, с цел да отговорят на въпроса от претекстовете на президента дали тематиката е от огромен публичен интерес, заяви един от вносителите, Йордан Цонев.

"Пожелахме да се съобразим с рекомендациите на президента, че би трябвало да има повече изясненост за обсега на закона. Предвид на това, че правила с ретроактивно деяние, споразумяване на правни последствия би трябвало да се случват единствено тогава, когато има публичен интерес, президентът пита какъв е той. В осъществяване на това да дадем повече изясненост, написахме писмо до министъра на финансите за обсега на покупко-продажбите, които биха попаднали под действието на закона ", уточни Цонев.

Подробната информация от Движение за права и свободи ще получат до края на деня и ще оповестят на следващия ден в Народното събрание, само че все още имат данните от систематизираната информация и те сочат: 233 147 298 лева е цената на заличените обезпечения, материалният интерес по осъществените осчетоводени и неосчетоводени прихващания възлиза на 1,1 милиарда лв., а броят на заведените правосъдни каузи за анулация на прихващания е 205.

Аргументът на Българска социалистическа партия, която поддържа налагането на несъгласие, беше, че в закона е планувано ретроактивно деяние, което ще сътвори правна и икономическа неустановеност.

"Законодателството за един човек и за една банка не се прави. Текстовете основават доста въпроси отсега нататък, те са изразени във ветото. Когато даваме знаци, че един закон се трансформира по отношение на обстановката, това не работи добре. Проблемите, които слага подобен вид законодателство, са повече от решенията ", съобщи Крум Зарков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР