Машината Bell 214 с Ебрахим Раиси на борда е катастрофирала

...
Машината Bell 214 с Ебрахим Раиси на борда е катастрофирала
Коментари Харесай

Молитви и пълна неизвестност в Иран. Какво знаем за катастрофата на Раиси и кой е той

Машината Bell 214 с Ебрахим Раиси на борда е аварирала в далечен регион на страната покрай село Узи, близо до границата с Азербайджан.

На борда са се намирали и външният министър на Ислямската република Хосеин Амир Абдоллахияни губернаторът на провинция Източен Азербайджан Малек Рахмати и още двама души. Общо три хеликоптера са били част от кортежа на президента, като другите два, пренасящи министри и публични лица, в това число ръководителя на Министерството на енергетиката, са се приземили наред.

В момента избавителните екипи се пробват да доближат до мястото на случая, като обстановката се усложнява от релефа на местността, неприятните метеорологични условия и гъстата мъгла. На мястото на случая са изпратени армията, полицията и иранското сдружение на Червения полумесец - общо към 40 екипа, един от които е достигнал до мястото на повредата.

Към региона е изпратен и избавителен хеликоптер, който обаче не е съумял да кацне заради метеорологичните условия и е бил заставен да се върне назад.

Няма точна информация за положението на Раиси и неговите спътници. Ройтерс цитира ирански формален представител, съгласно който животът им е в заплаха, защото " информацията, идваща от мястото на злополуката, е доста тревожна ".

Държавната телевизия на Иран е прекъснала излъчването си, като вместо излъчвания каналите излъчват молебствия за здравето на Раиси.

Иранското законодателство планува, че в случай че президентът почине, властта се предава на първия вицепрезидент и в границите на шест месеца би трябвало да се проведат избори. Първият вицепрезидент е консервативеният политик Мохамед Мохбер.

Днес сутринта Раиси се е срещнал с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Двамата са разкрили язовир, ситуиран на граничната река Аракс

Ебрахим Раиси е възнамерявал да посети Армения на 19 май, съобщи ТАСС, като цитира източник, съгласно който визитата е било анулирано в последния миг. Очаквало се е Раиси да участва на откриването на транспортни коридори в Армения.

Иранската държавна осведомителна организация IRNA оповестява, че хеликоптерът на президента се е разрушил и ориста на Раиси към момента е незнайна.

Твърдолинейният ирански президент Ебрахим Раиси от дълго време е считан за протеже на висшия водач на Иран и евентуален правоприемник на неговия пост в шиитската теокрация на страната.

Новината, че хеликоптерът му е направил " твърдо кацане " в неделя, незабавно притегли ново внимание към водача, който към този момент е подложен на наказания от Съединени американски щати и други страни поради присъединяване си в всеобщата екзекуция на пандизчии през 1988 година, оповестява АП.

63-годишният Раиси преди този момент ръководеше правосъдната система на Иран. През 2017 година той се кандидатира несполучливо за президент против Хасан Рухани, относително сдържан свещеник, който като президент обезпечи нуклеарното съглашение на Техеран със международните сили през 2015 година

Раиси се кандидатира още веднъж през 2021 година на избори, в които всички негови евентуално значими противници не отговаряха на условията на иранската система за инспекция. Той завоюва близо 62% от подадените 28,9 млн. гласа, което е най-ниската изборна интензивност в историята на Ислямската република.

На конференция след избирането си Раиси предизвикателно отговори на въпрос за изтезанията от 1988 година, когато в края на кървавата иранско-иракска война са осъществени фиктивни процеси против политически пандизчии, бойци и други лица, наречени " комисии на гибелта ".

През 2019 година Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания против Раиси " за административния му контрол над изтезания на лица, които са били малолетни по време на закононарушението, както и за изтезания и друго грубо, нечовешко или унизително отношение или наказване на пандизчии в Иран, в това число ампутации ". В документа се загатва и присъединяване му в изтезанията през 1988 година

В последна сметка Иран се ръководи от 85-годишния висш водач аятолах Али Хаменей. Но като президент Раиси поддържа обогатяването на уран до равнища, близки до оръжейните, и попречва интернационалните инспектори в границите на опълчването със Запада.

Раиси също по този начин поддържа нападението против Израел при масирана офанзива през април, когато в отговор на израелско нахлуване бяха изстреляни над 300 дрона и ракети.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР