13 август се отбелязва като Международен ден на левичарите. Чества

...
13 август се отбелязва като Международен ден на левичарите. Чества
Коментари Харесай

Днес е празникът на левичарите

13 август се отбелязва като Международен ден на левичарите. Чества се от 1984 година, по самодейност на Международната конфедерация на леворъките във Англия, като знак на митинг против устроения за десноръките свят. Разбира се съществуват спорни стандарти за капацитетът на „ левичарите “. Изследвания демонстрират, че приключили висше обучение, чиято лява ръка е по-развита, печелят с 13-21% повече от „ десноръките ” си сътрудници. Освен това, левичарите по-често стават експерти от висока класа – 53% против 38% и са по-склонни да се занимават с разнообразни изкуства. Неоспорим е фактът, че левичарите са несравнимо повече измежду художниците, музикантите, както и някои категории спортисти. Всеки шести човек в света е левичар.

Известни леворъки политици и държавници през вековете са били Рамзес ІІ, Тиберий, Юлий Цезар, Карл Велики, Луи XVI, Наполеон Бонапарт, Бисмарк, Симон Боливар, Махатма Ганди, както и доста английски крале и кралици – кралица Виктория. Леворък е сегашният президент на Съединени американски щати Барак Обама, както и редица негови прародители като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън.

В региона на технологиите най-известен леворък през днешния ден е основателят на „ Майкрософт “ – Бил Гейтс.

В армията от известни леворъки са Аристотел, Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол, Ханс Кристиан Андерсен, Марк Твен, Исак Нютон и Алберт Айнщайн. Както и Моцарт, и Бетовен – техните творби, партията за лявата ръка постоянно е по-сложна и по тази причина и до през днешния ден музикантите-левичари извършват тяхната музика по-добре от останалите си сътрудници. Лявата ръка е желана и от Джими Хендрикс, Пол Маккартни, Кърт Кобейн, Ринго Стар.

Към „ клуба на известните актьори-левичари “ се отнасят още Чарли Чаплин, Мерилин Монро, Киану Рийвс, Никол Кидман и Анджелина Джоли.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР