12 доклада бяха представени по време на традиционните Краеведски четения

...
12 доклада бяха представени по време на традиционните Краеведски четения
Коментари Харесай

Представиха 12 доклада по време на Краеведските четения в Монтана

12 отчета бяха показани по време на обичайните Краеведски четения в Монтана. Това е 46-ото издание на събитието, проведено от Дружеството на краеведите в града. 
Интересни отчети, с принос за българската литература бяха показани, сподели ръководителят на Дружеството на краеведите Стефан Стефанов.
" Първият отчет е на берковската краеведка Цветана Сотирова за бащата на двама огромни литератори - Александър и Боян Ничеви. Той в действителност се оказа, че е прескачал и в родната си Македония два пъти. Заловен е, заточаван е, само че в края на краищата се завръща в България и тук се заселва - в Берковица. Децата са родени в Бързия, само че въпросът е, че това е една фамилия, която е доста известна и приносът на двамата за българската литература е голям ", споделя Стефанов.
Присъстват и отчети за генерали, партизани, почтените жертви на Народния съд.
" Има един етюд за ген. Трифон Балкански, който е бил партизански пълководец в Трънския отряд, мисля че е бил политкомисар в един от двата отряда. Включен е и материал на един някогашен служащ на Държавния списък в Монтана, който работи с документи за почтените жертви на Народния съд в Монтана през интервала 9 септември 1944 година - края на април 1945 година - Митко Колов. Става въпрос за тези, които не са били отговорни, само че са били наказани ", добавя ръководителят на сдружението.
Докладите в днешните четения обгръщат интервала почти от Освобождението до днешно време. Научен началник бе шефът на РИМ-Монтана доцент доктор Ваня Иванова. 
Дружеството на краеведите в града на Огоста провежда по две четения в годината - едното е отдадено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност - 24 май и се организира обичайно в границите на месец май. Днес краеведските четения са във връзка 1 ноември - Деня на националните будители. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР