Католическата общност в Раковски отсега тръпне в очакване на визитата

...
Католическата общност в Раковски отсега тръпне в очакване на визитата
Коментари Харесай

В Раковски тръпнат в очакване! Всички искат да се докоснат до...

Католическата общност в Раковски отсега тръпне в очакване на визитата на папа Франциск, който ще посети града на 6 май. Въпреки че все още няма подробности около програмата, новината за визитата хвърли в еуфория жителите на града. Всеки иска да се докосне до Светия отец, обясняват местните.

„ В деня на посещението ще дойдем цялото семейство. Искам да го докосна. Предполагам, че ще се чувствам по-добре, като пречистена”, сподели Милена Стойкова от Раковски. Жената разказа, че се очаква лично папата да даде първо причастие на 40 деца. Внучката на Стойкова е на 13 години, учи в музикално училище в Пловдив и вече се подготвя заедно с други младежи от Раковски за посещението, като репетират песни, пише " Марица ".

„ Казали са й, че тя ще бъде близо до тях, нещо като малки бодигардове, и тя се вълнува ", разказва Милена. И допълни, че най-вероятно пътят на Светия отец в църквата ще бъде обсипан с листенца от рози.

" Моето първо причастие беше с криле на ангел и бяла кошница в ръце. Имам снимка и още си я пазя, мила ми е. Мисля, че и сега с децата ще бъдат така”, предположи Милена Стойкова.

Дали Светият отец ще кацне с хеликоптер, все още не е уточнено. От съображения за сигурност се предполага, че ще има няколко маршрута и в последния момент ще се избере по кой точно да мине. На 12 януари отец Димитър заминава за Ватикана, за да получи указания за посрещането на папата.

Според запознати, предвижда се молитва на открито, която ще се проведе на площад „ България” и на която се очаква да присъстват близо 100 хиляди католици от страната и Румъния. Отделно папата ще посети и църквите в двата квартала, където ще има срещи с младежи.

„ Ще лъснем града, колкото средства има. Кметът се старае, ремонтира и улици”, разказа Евдокия Матейчина. До 6 май от общината са предвидили да рехабилитират общо 11 улици, повечето от които са в Раковски, а останалите са в Белозем и Стряма. Жената обясни, че децата, които ще получат първо причастие лично от папата, се подготвят усилено.

„ От три месеца хлапетата ходят всяка събота да изучават всичко за Бог. Там се изпитват и получават документ, което означава, че са приели вярата на Христос ", обяснява Евдокия. Било възможно на 6 май папата да ги препита или поговори с тях.
" Вълнението за тези деца е голямо, защото не всеки има честта да получи първо причастие лично от папата ", разказва жената. Очаква всичко в деня на посещението на площада и в града да е много красиво. Притеснява се единствено от очакваните близо 100 000 души да се съберат в центъра на Раковски.

„ Аз като видя папата на телевизора, ставам и го целувам. Не съм виждала досега Светия отец на живо. На 88 години съм, по малко ще вървя, но ще дойда на площада ", обяснява Катерина Балабанска. Да докосне папата за късмет, се надява и Ангелина Стоянова. Тя и цялото й семейство са решили, че на 6 май ще са на площада.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР